Avlyser ikke avstemningen

Statsminister Göran Persson avlyste valgkampen etter overfallet på Anna Lindh. Kan han likevel la folkeavstemningen gå som planlagt søndag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gråtkvalt svensk statsminister kunngjorde i går kveld at regjeringen umiddelbart innstilte sin kampanje for at Sverige skal slutte seg til EUs økonomiske og monetære union. Nei-sida gjorde det samme.

Men det vanskeligste spørsmålet gjensto: Skulle søndagens folkeavstemning om euro gå som planlagt?

Dette var hovedtema da alle Riksdagens partiledere møtte statsministeren klokka 11 i dag.

En snau time senere kunngjorde Persson at avstemningen blir holdt som planlagt, men at valgkampen er avlyst.

Euro-motstanderne har ledet på alle meningsmålinger. Men de siste dagene har tilhengerne rykket innpå. Fredag viste en meningsmåling 41 prosent ja, 47 prosent nei til ØMU.

Det grusomme overfallet på Ja-sidas beste kort trenger slett ikke ha politisk bakgrunn. Men det får politiske virkninger.

Folkeavstemningen kommer fire dager etter drapet, og sympati for Lindh kan utløse flere ja-stemmer. Blir det flertall, vil noen spørre om utfallet er rettferdig og representativt.

Men hvis avstemningen skulle utsettes, ville en mann med kniv fått påvirke den politiske prosessen. Hvis drapsmannen hadde politiske motiver, kunne en utsettelse blitt en belønning for vold.

Samtidig kunne det oppmuntre andre til å gjenta ugjerningen, enten de er galninger eller politisk forskrudde.

Derfor må folkeavstemningen gjennomføres som planlagt og resultatet respekteres. Kanskje blir velgerne påvirket. Men det er de som skal ha makten.