NARKOVOLD: Store deler av Mexico er sterkt preget av narkotikakrig. Her sikrer føderalt politi området en lokal politimann ble funnet drept i Ciudad Juarez for rundt en uke siden. Foto: AFP PHOTO/Jesus Alcazar/Scanpix
NARKOVOLD: Store deler av Mexico er sterkt preget av narkotikakrig. Her sikrer føderalt politi området en lokal politimann ble funnet drept i Ciudad Juarez for rundt en uke siden. Foto: AFP PHOTO/Jesus Alcazar/ScanpixVis mer

Avlyser Mexicos 200-årsjubileum på grunn av narkovold

Borgermesteren i «drapshovedstaden» Ciudad Juarez frykter at feiringen kan ende i tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Borgermesteren i «drapshovedstaden» Ciudad Juarez, Jose Reyes Ferriz, har avlyst all offentlig feiring av landets 200-årsjubileum 16. september, melder den amerikanske radiokanalen NPR. Over 5000 mennesker har blitt drept i byen bare siden 2009.

- Sikkerheten må komme først og vi vil ikke ha store mengder mennesker samlet. Ciudad Juarez har ingenting å feire akkurat nå, sier Reyes Ferriz til El Paso Times. Han ber innbyggerne holde seg hjemme.

Vil ikke ta sjanser Dermed brytes tradisjonen der borgermesteren i Juarez, som i andre meksikanske byer, går stolt ut på rådhusbalkongen og roper «Viva Mexico!» tre ganger.

Men Reyes Ferris vil ikke ta noen sjanser.

I går ble tre kvinner skutt og drept inne i et hus øst i Juarez, melder El Paso Times. Motivet er foreløpig ukjent, men ifølge avisa blir drap - og rekruttering - av kvinner stadig mer vanlig.

Sist torsdag ble 25 personer drept innen en tretimersperiode i byen. Ofrene var i alderen 15 til 67, og de fleste ble drept i sine hjem. Reyes Ferris forteller at drapene trolig er hevnangrep av Juarez-kartellet for en angivelig kidnapping av et barn i Sinaloa-kartellet.

Befolkningen føler seg sviktet Borgermesterens frykt er at feiringen skal ende opp som tragedie. For to år siden ble det kastet en granat inn i en folkemengde i delstaten Michoacán, som er hjemstaten til president Felipe Calderon.

Men ikke alle er glade for utviklingen:

- Folk er sinte og føler seg sviktet. Dette er en feiring som mange har hatt store forventninger til. Må vi vente 100 nye år før vi får vår store feiring for å feire får uavhengighet og frihet? spør Julio Guereca som har vært DJ på en lokal radiostasjon i Juarez i 18 år.

Hæren bistår i sikkerhetsarbeid I områder som ikke er like rammet av narkotikavolden er feiringen ventet å være rekordstor, melder nyhetsbyrået AP. I Mexico by er det ventet at 100 000 vil feire frigjøringsdagen.

AVLYSER FEIRINGEN: Borgermesteren i Ciudad Juarez, Jose Reyes Ferriz, har avlyst all offentlig feiring av landets 200-årsjubileum. Her står innbyggere like ved et sted der flere lik ble funnet for rundt en uke siden. Foto: EPA/Jesus Alcazar/Scanpix
AVLYSER FEIRINGEN: Borgermesteren i Ciudad Juarez, Jose Reyes Ferriz, har avlyst all offentlig feiring av landets 200-årsjubileum. Her står innbyggere like ved et sted der flere lik ble funnet for rundt en uke siden. Foto: EPA/Jesus Alcazar/Scanpix Vis mer

Mange andre byer rundt om i Mexico har avlyst frivgjøringsdagen, og i voldsrammede byer som gjennomfører feiringen likevel vil føderal politi og i noen tilfeller hæren bistå i sikkerhetsarbeidet.

En annen beboer i Juarez, Ambrioso Ramos, gir ikke borgermesteren skylda. Byen er bare ikke trygg, sier han til NPR. Han skal feire dagen i sitt eget nabolag, der de har leid inn egne vakter og er beskyttet av gjerder.

Men Juarez avlyser ikke feiringen fullstendig. Byen vil sende opp fyrverkeri fra seks forskjellige steder slik at innbyggerne slipper å forlate sine hjem for å se dem. Borgermester Reyes Ferriz vil holde talen på radio og på TV.

Over 28 000 mennesker er drept siden Mexicos president Felipe Calderon satte inn hæren i kampen mot de mange og mektige narkotikakartellene i 2006. (Wikipedia har en utfyllende side om narkokrigen)

AVLYSER FEIRING: Borgermester i Ciudad Juarez, Jose Reyes Ferriz, har avlyst all offentlig feiring av landets 200-årsjubileum. Foto: AP Photo/Jack Plunkett/Scanpix
AVLYSER FEIRING: Borgermester i Ciudad Juarez, Jose Reyes Ferriz, har avlyst all offentlig feiring av landets 200-årsjubileum. Foto: AP Photo/Jack Plunkett/Scanpix Vis mer