Avlyser minnestund for nazi-ofre

Den østerrikske nasjonalforsamling har bestemt seg for å avlyse en minnestund for nazi-ofre som skulle vært holdt 4. mai. Årsaken er at opposisjonen ikke vil godta en taler fra det høyreradikale Frihetspartiet FPV til Jörg Haider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil ikke godta et forslag om at president Thomas Klestil, som står over partipolitikken, skulle være eneste taler under seremonien. Dermed blir det ingen minnestund i det hele tatt.

Siden 1998 har begge kamre i den østerrikske nasjonalforsamling holdt en felles seremoni til minne om frigjøringen av konsentrasjonsleiren Mauthausen utenfor byen Linz 5. mai 1995. I løpet av krigsårene drepte nazistene mer enn 100.000 mennesker i Mauthausen.

Men sosialdemokratene og miljøvernpartiet De grønne nekter å godta en av talene i år skal holdes av FPV-politikeren Gerd Klamt, som er president i nasjonalforsamlingens annetkammer Forbundsrådet. I stedet vil Klestil nå holde en mindre minneseremoni i Wien.

FPV ledes av den karismatiske og omstridte Jörg Haider, som ikke sitter i regjeringen i Wien men er statsminister i delstaten Kärnten. Haider har møtt voldsom kritikk i inn- og utland for sine fremmedfiendtlige og angivelig også antisemittiske uttalelser.

(NTB-DPA)