Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avlyser narkoleir foran Stortinget

Politimesteren i Oslo Arnstein Gjengedal, knebler egen stasjonssjef.

INNRØMMER «NULL EFFEKT»: Politimester i Oslo Anstein Gjengedal, (til høyre), innrømmer at dagens virkemidler - bøter og straff - ikke hjelper narkomane ut av rusmisbruk. Samtidig avlyser han sin egen stasjonssjef sin planlagte aksjon på mandag. Her sammen med  justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
INNRØMMER «NULL EFFEKT»: Politimester i Oslo Anstein Gjengedal, (til høyre), innrømmer at dagens virkemidler - bøter og straff - ikke hjelper narkomane ut av rusmisbruk. Samtidig avlyser han sin egen stasjonssjef sin planlagte aksjon på mandag. Her sammen med justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):I dag meldte Dagsavisen at stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon planlegger å flytte Oslos gatenarkomane fra Oslo S og opp til parkanlegget Eidsvolls plass foran Stortinget.

— Ingen politikere beveger seg i områder der de narkomane oppholder seg i dag. Hvis de skal få hjelp, må politikerne se dem, møte dem, snakke med dem og ta dem på alvor, sier stasjonssjef Stølen til avisa.

Knebles
Men så fort planene ble kjent gjennom avisas forside, gikk varselslampene ved politihuset i Oslo.

Hos Oslo-politiet er det stående ordre om at alle henvendelser vedrørende Stølens utspill skal håndteres av informasjonssjef Unni Grøndal og politimester Arnstein Gjengedal.

- Nei, det blir ingen koordinert aksjon for å føre narkomane opp fra Oslo S til Stortinget mandag, sier politimester Arnstein Gjengedal til Dagbladet.no.

Stølen, som har 30 års fartstid i Oslo-politiet, møter imidlertid stor forståelse for problematikken han setter søkelyset på.

- Politisk aksjon
- Det er stykke derifra og til at vi i politiet skal lede an i en politisk aksjon. Det er ikke vår oppgave, sier Gjengedal og legger til at  han ikke visste om «mandags-overraskelsen» fra Grønland politistasjon.

Gjengedal understreker at narkomanes situasjon i Oslo er noe som opptar stasjonssjef Stølen sterkt og mener planene må sees i lys av det.

- Stølen har oppnådd oppmerksomhet med utspillet, men aksjonen klarer vi oss uten. Så vidt jeg har forstått ville dette blitt lansert mandag, sier Gjengedal.

OSLO S: Store deler av hovedstadens løse fugler og narkomane holder til ved t-bane-utgangen på Oslo S, Skippergata og i Sentralstasjonsområdet. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
OSLO S: Store deler av hovedstadens løse fugler og narkomane holder til ved t-bane-utgangen på Oslo S, Skippergata og i Sentralstasjonsområdet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Politiarbeid uten effekt
Politimesteren og Stølen etterlyser begge at politikerne tar ansvar for narkomane og ikke overlater dem til politiet.

- Narkomanes situasjon er først og fremst et helse- og sosialproblem. Våre bøter for kjøp og salg av narkotika har ingen effekt og de går tilbake til sitt gamle liv, sier Gjengedal.

Gjengedal understreker overfor Dagbladet.no at politikken må utarbeides og utføres av ekspertise på området, men har følgende ønskeliste fra politikerne:

• Flere behandlingsplasser for narkomane.
• Terskelen bør bli lavere for å gi narkomane subutex og andre lovlige erstatninger for heroin.
• De narkomane må oppleve andre reaksjonsformer enn bøter, som ikke har effekt.

VILLE AKSJONERE: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
VILLE AKSJONERE: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!