- FEIG:  Statoilsjef Helge Lund avlyser Vesterålen-besøk fordi det bare vil bli fokus på ulykken i Mexicogulfen. Det synes Naturvernforbundet er feigt. Foto: Erik Johansen / Scanpix
- FEIG: Statoilsjef Helge Lund avlyser Vesterålen-besøk fordi det bare vil bli fokus på ulykken i Mexicogulfen. Det synes Naturvernforbundet er feigt. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

Avlyser oljebesøk i Vesterålen

Statoilsjefen frykter at det bare vil bli spørsmål om ulykken i Mexicogulfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statoilsjef Helge Lund skulle etter planen på tur til Vesterålen i neste uke for å snakke om næringsutvikling i forbindelse med oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Men besøket til kommunene Bø og Hadsel er avlyst.

- I samråd med Statoil har vi bestemt oss for å forandre datoen for besøket. Vi ønsker å presentere en offensiv kommune og et offensivt næringsliv. Men nå er det blitt veldig mye fokus på ulykken i Mexicogulfen og å sammenligne det med Lofoten og Vesterålen. Journalistene er bare opptatt av dette. Vi står klare til å ta imot Lund når fokuset blir slik som vi hadde tenkt, sier ordfører i Bø, Sture Pedersen, til Dagbladet.

Vesterålen-kommunene ser for seg å bidra med leverandørindustri og er blant de aktuelle stedene for et eventuelt ilandføringsanlegg.

Statoilsjefen hadde selv ikke mulighet til å svare på spørsmål i går kveld, men kommunikasjonssjef Ola Morten Aanestad bekrefter at frykt for «feil» fokus er årsaken til at besøket flyttes.

- Når vertskapet mener at ikke riktig å komme på dette tidspunktet, er vi enig i det, sier Aanestad.

- Hvorfor er det så farlig å svare på spørsmål om ulykken?

- Det er ikke det. Han svarte på dette under en pressekonferanse onsdag.

- Hvorfor kan han ikke svare på flere spørsmål, hvis det skulle komme opp i Vesterålen?

- Vi kjenner ikke bakgrunnen for det som har skjedd, og vi mener at en så alvorlig hendelse må gjennomgås på en grundig og systematisk måte for å få et fundament for en diskusjon om hva konsekvensene må bli.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener Statoil er feige.

- Jeg synes det er utrolig feigt av Statoildirektøren å ikke tørre å møte lokalbefolkningen i Lofoten og Vesterålen til en debatt om konsekvensene av oljevirksomhet, og at han ikke tør å forsvare sine interesser selv i en tid hvor oljeindustrien har store problemer. Det er utrolig liten sannsynlighet for at en slik ulykke skal skje, men det som har skjedd utenfor kysten av USA kan være en av verdens mest alvorlige miljøkatastrofer. Vi vil gjerne invitere Lund oppover på miljøfestival i august, for å fortelle hvor trygt det er med oljeboring, sier Haltbrekken.