Donald Trump:

Avlyser omstridt pressekonferanse

USAs tidligere president Donald Trump avlyser den planlagte pressekonferansen han skulle ha hatt 6. januar - datoen for stormingen av Kongressen.

AVLYSER: Tidligere president Donald Trump avlyser torsdagens planlagte pressekonferanse. Arkivfoto: Ben Gray / AP / NTB
AVLYSER: Tidligere president Donald Trump avlyser torsdagens planlagte pressekonferanse. Arkivfoto: Ben Gray / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stormingen av Kongressen i USA kostet fem personer livet. Presidenten selv, Donald Trump, ble anklaget for å ha oppmuntret sine tilhengere før stormingen.

Han ble stilt for riksrett, men ble frifunnet av Senatet.

Årsdagen nærmer seg. 6. januar er det ett år siden det sjokkerende angrepet fant sted, og for noen uker siden varslet Trump en pressekonferanse på nettopp denne dagen.

Samtidig hevdet Trump at Kongressens gransking av hendelsene er partipolitisk motivert og sa i en kunngjøring at Representantenes hus i stedet bør granske «det riggede presidentvalget i 2020».

- Jeg vil holde en pressekonferanse i Mar-a-Lago 6. januar for å diskutere alt dette og mer til, sa Trump.

Avlyser

Natt til onsdag norsk tid ble det imidlertid kjent at pressekonferansen er avlyst.

I en uttalelse fra sin eiendom Mar-a-Lago i Florida forklarer Trump at avlysningen skjer «i lys av den fullstendig forutinntatte og uærlige» kongresskomiteen som er satt ned for å granske stormingen av Kongressen. Han legger også skylden på mediene.

Trump varsler at han i stedet skal holde et folkemøte lørdag 15. januar i delstaten Arizona.

Det er også ventet at president Joe Biden og visepresident Kamala Harris vil minnes det som skjedde for ett år siden med en tale.

Kritisk til tale

Republikanere i Senatet så ikke ut til å støtte Trumps opprinnelige beslutning om å tale på årsdagen. De uttrykte bekymring for at han forsøker å trekke partiet deres tilbake inn i debatten om valgfusk, skriver Politico.

- Jeg mener det ikke er en god idé. Det avhenger av hva han kommer til å si. Men tidlige antakelser er at det kommer til å bli en aggressiv uttalelse. Jeg synes ikke det er en god idé, sa senator og republikaner Shelley Moore Capito.

Senator og partifelle Pat Toomey, en av de få republikanerne som stemte for domfellelse i riksrettssaken, sa at talen ikke var en god idé, men la til: «hva skal jeg gjøre med det?»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer