KAN BLI LANGVARIG:  YS-leder Tore Eugen Kvalheim og Delta-streikeleder Nina Bøe (t.h) møtte streikende medlemmer utenfor Rikshospitalet i ettermiddag. Denne situasjonen kan bli langvarig, tror ledelsen i YS-forbundet Delta. FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
KAN BLI LANGVARIG: YS-leder Tore Eugen Kvalheim og Delta-streikeleder Nina Bøe (t.h) møtte streikende medlemmer utenfor Rikshospitalet i ettermiddag. Denne situasjonen kan bli langvarig, tror ledelsen i YS-forbundet Delta. FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.Vis mer

Avlyser operasjoner etter ambulansestopp

- Pasientene hoper seg opp. Vi kan ikke bare ta i mot nye, sier sykehusdirektør i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De streikende ambulansesjåførenes fagforbund Delta tror streiken kan bli langvarig - kanskje for resten av juli måned.

Allerede på streikens første opptrappingsdag mandag begynner landets største sykehus, Oslo universitetssykehus, å merke konsekvensene.

- Pasientene hoper seg opp, rett og slett. På barneintensiven og hjerteintensiven har vi merket trykket direkte, og jeg hører at Rikshospitalet allerede har begynt å avbestille operasjoner, sier stedfortredende direktør i medisin og helsefag, Erik Carlsen til Dagbladet.

Ialt 125 ansatte ved sju klinikker er i streik. Mange er spesialistavdelinger som opererer pasienter ved andre sykehus i landet.

- Ambulansene kjører pasienter til oss, men tar ikke med ferdigopererte pasienter tilbake igjen til sitt egentlige sykehus.

- Vi har allerede søkt om dispensasjoner, men får tvetydige svar fra. Situasjonen er uoversiktilig, det er ikke lenge vi bare kan fylle opp med nye pasienter, sier stedfortredende direktør Erik Carlsen.

8 - 10 om dagen På hjerteintensiven er det vanligvis 8-10 pasienter om dagen som har time. Det fordrer en rotasjon av like mange ferdigopererte pasienter til sine hjemlige sykehus.

Adm. direktør Lars Haukaas i Arbeidsforeningen Spekter karakteriserer streiken som «totalt meningsløs».
Nestleder Erik Kollerud i streikeforbundet Delta sier på sin side at hans medlemmer ikke lenger finner seg i å tjene mellom 5 300 og 7 500 kroner mindre i minstelønn enn kolleger i kommunal sektor.

Skjevheter fra 2002 Skjevheten mellom kommunene og staten som arbeidsgiver for samme jobb har ikke blitt utjevnet siden staten overtok som arbeidsgiver for 100 000 sykehusansatte i 2002, mener YS-forbundet.

Streiken ble mandag trappet opp til om lag 350 arbeidstakere - de fleste ambulansesjåfører i Tromsø, Trondheim, Førde, Bergen, Kristiansand og Oslo.

Liv og helse direkte Ved St. Olavs Hospital i Trondheim er ble streiken trappet opp i dag med 20 Delta-medlemmer som ikke har ferie. 

Allerede på den første opptrappingsdagen sier fagdirektør Gudmund Marhaug til NRK Sør-Trøndelag at liv og helse er truet.

 STOPP ALLEREDE:  Nye Rikshospitalet på Gaustad er nå en del av Oslo universitetssykehus. ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
STOPP ALLEREDE: Nye Rikshospitalet på Gaustad er nå en del av Oslo universitetssykehus. ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer