Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avlyser signering på grunn av trusler

Ark-bokhandel i Oslo våger ikke å ta i mot drapstruede Vebjørn Selbekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette hadde jeg ikke i min villeste fantasi forventet, sier Vebjørn Selbekk. Lørdag skulle han etter planen besøke tre bokhandlere i Oslo for å signere boken «Truet av islamister», som kom ut tidligere i høst.

En av bokhandlerne trakk seg plutselig fra avtalen i går, og forklarte det hele med at de fryktet for sikkerheten dersom den omstridte redaktøren skulle komme på besøk.

Følte seg truet

I en tekstmelding til Hermon Forlag, som arrangerer signeringsbesøkene, forklarer daglig leder ved bokhandelen Ark Klingenberg, Eline Horgen, at det planlagte besøket må avlyses «på grunn av sikkerhet». Da forlagssjef Svein Andersen tok kontakt med butikken, bekreftet Horgen at det var frykt for konsekvenser som sto bak avgjørelsen.

- Hun uttrykte at hun følte seg truet med tanke på forfatterens tilstedeværelse i butikken, sier Andersen.

Horgen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

-Som Sataniske vers

Magazinet- redaktøren er sjokkert, og reagerer kraftig på bokhandelens avgjørelse.

 SOM SATANISKE VERS:  -Utgivelsen av Sataniske vers er det eneste eksemplet jeg kan komme på der en bokhandel har avlyst signeringen av fare for egen sikkerhet, sier en skuffet Vebjørn Selbekk. Foto: Nina Hansen
SOM SATANISKE VERS: -Utgivelsen av Sataniske vers er det eneste eksemplet jeg kan komme på der en bokhandel har avlyst signeringen av fare for egen sikkerhet, sier en skuffet Vebjørn Selbekk. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Bokbransjen lever jo av det frie ord. Jeg er skuffet over det manglende motet, sier Vebjørn Selbekk.

Han sammenligner situasjonen med da Salman Rushdie gav ut boken Sataniske vers.

- Det er det eneste andre eksemplet jeg kan komme på, der en bokhandler har fryktet for sin egen sikkerhet på denne måten, hevder Selbekk.

Forlegger Svein Andersen kan forstå frykten på bakgrunn av alle reaksjonene mot trykkingen av Muhammed- tegningene, men synes det hele er beklagelig.

- Det er meget betenkelig og skremmende hvis ekstremister skal få styre hva som skal få stilles ut og eksponeres hos vanlige norske bokhandlere, sier forlagssjef i Hermon Forlag Svein Andersen.

50 drapstrusler

Siden avisen Magazinet trykket en faksimile av de 12 omstridte Muhammed- tegningene fra Jyllandsposten, har Vebjørn Selbekk mottatt rundt femti drapstrusler, samt en rekke andre negative reaksjoner.

I samråd med Politiets Sikkerhetstjeneste har han imidlertid kommet frem til at det er trygt å gjøre slike fremstøt som signeringen på lørdag. Forlaget opplyser at det også er leid inn ekstra livvakter for anledningen.

image: Avlyser signering på grunn av trusler

Selbekk betegner signeringen som en ufarlig og udramatisk begivenhet, og understreker at ingen av drapstruslene har kommet som reaksjon på boken.

- Den inneholder jo ikke engang tegningene som det hele begynte med, sier Vebjørn Selbekk

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media