Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Avlyser skriftlige eksamener

Kunnskapsdepartementet har besluttet at alle skriftlige eksamener i grunnskolen og videregående skole avlyses.

AVLYSER EKSAMENER: Kunnskapsdepartementethar besluttet å avlyse vårens skriftlige eksamener i grunnskolen og VGS. Illustrasjonsfoto: panitanphoto / Shutterstock / NTB Scanpix
AVLYSER EKSAMENER: Kunnskapsdepartementethar besluttet å avlyse vårens skriftlige eksamener i grunnskolen og VGS. Illustrasjonsfoto: panitanphoto / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Som følge av coronautbruddet, velger regjeringen nå å avlyse alle vårens eksamener for elever i grunnskolen og alle skriftlige eksamener for videregående. Det melder kunnskapsdepartementet på sine nettsider.

Det var VG som først omtalte saken.

I stedet for å bruke tid og ressurser på skriftlig eksamen denne våren, har regjeringen bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktkarakter, heter det i pressemeldingen.

- Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år, understreker kunnskapsminister Guri Melby (V).

Usikkerhet rundt muntlig eksamen

- Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for framtida til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Ved å avlyse skriftlige eksamener, får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering, sier Melby i pressemeldingen.

STUDENTER: Onsdag 25. mars kom det et opprop fra flere organisasjoner, med Norsk studentorganisasjon i spissen: Studenter må få støtte på lik linje med andre arbeidstakere. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV, 25. mars 2020 Vis mer

I pressemeldingene understreker også Melby at å gjennomføre eksamen digitalt eller hjemme, vil være umulig for fylkeskommunene, kommunene og skolene på så kort varsel.

Muntlig eksamen i VGS er det ennå ikke tatt en beslutning om.

Det forklares med at muntlig eksamen i videregående skole er en lokalt gitt eksamen, noe som gjør at kunnskapministeren anser det som viktig å ha en grundig dialog med fylkeskommunene før en endelig avgjørelse tas.

- Vi vil komme tilbake med en beslutning om dette etter påske, sier Melby.

Usikkerhet rundt privatisteksamener

Så langt er det heller ikke tatt noen beslutning omkring privatisteksamener.

Ifølge kunnskapsdepartementet er en femtedel av eksamenspåmeldingene i grunn- og videregående skole påmeldinger til nettopp privatisteksamener.

Konsekvensene av en avlysning er større for privatister enn for vanlige elever, ettersom de ikke har standpunktkarakterer. Avlyste eksamener kan dermed føre til en forsinkelse i utdanningsløpet for privatistene.

- Vi forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene, slik at heller ikke de skal havne bakpå i utdanningen. Mitt soleklare mål er at privatisteksamen skal gjennomføres, dersom det er mulig innenfor helsemyndighetenes råd, sier Melby.

Departementet arbeider også videre for å finne løsninger for mulig gjennomføring av muntlige og muntlig-praktiske, praktiske eksamener. Det samme gjelder fag- og svenneprøver og andre avsluttende prøver, står det i pressemeldingen.

Hele Norges coronakart