Fyrverkeri i norske byer

Avlyser tross FHI-beskjed

Flere kommuner dropper fyrverkeri, og viser til smittevern. Folkehelseinstituttet sier offentlig fyrverkeri er «smittevernmessig uproblematisk».

IKKE I ÅR: Trondheim er blant kommunene som dropper offentlig fyrverkeri i år. Bildet viser fyrverkeri fra Kristiansten festning nyttårsaften 2018/2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB
IKKE I ÅR: Trondheim er blant kommunene som dropper offentlig fyrverkeri i år. Bildet viser fyrverkeri fra Kristiansten festning nyttårsaften 2018/2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Flere norske kommuner dropper det tradisjonsrike offentlige fyrverkeriet nyttårsaften. Trondheim, Kristiansand og Drammen kommune har alle avlyst nyttårsrakettene på grunn av smittevern.

De nye nasjonale tiltakene, som trådte i kraft 15. desember, forbyr utendørs arrangementer med mer enn 100 personer. Kommunene frykter at fyrverkeri vil samle langt flere mennesker enn dette.

Viser til forskriften

Kommunikasjonsrådgiver Ann-Mari Amundsen i Drammen kommune forteller til Dagbladet at beslutningen om å avlyse den kommunale markeringa ble tatt 21. desember etter råd fra smittevernrådet i Drammen.

- Nasjonale coronaforskrifter slår fast at det ikke kan samles mer enn 100 personer på offentlige arrangement utendørs. Et nyttårsfyrverkeri i Drammen sentrum og Svelvik sentrum vil kunne samle langt flere enn dette, og dermed øke faren for smittespredning, sier Amundsen.

TRADISJON: Influenser «Kong Halvor» mener et forbud er på sin plass. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Den samme begrunnelsen blir oppgitt av Kristiansand og Trondheim kommune.

- Det er min avdeling som har ansvaret for fyrverkeriet, og beslutningen ble tatt i samråd med kommuneoverlegen, forteller arrangementskoordinator i Kristiansand kommune, Tore Løvland.

FHI: - Smittevernmessig uproblematisk

Helsedirektoratet opplyser overfor Dagbladet at fyrverkeri i seg selv ikke betegnes som et arrangement, da dette er noe folk ser på fra avstand.

Dersom arrangøren tar sikte på å samle mennesker, kan det imidlertid anses som et urendørs arrangement, med de begrensningene som da gjelder.

Fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sier til Dagbladet at den enkelte kommune kjenner sin egen situasjon best.

Han mener likevel at offentlige fyrverkerier i større byer i utgangspunktet er uproblematisk.

- Det er jo hyggelig at folk får oppleve fyrverkeri. Det er jo mange som vil velge å gjøre det fra balkongen eller fra der de bor. Men noen bor jo med utsikt andre veien. At folk da går ut for å se på fyrverkeri på nyttårsaften, tenker jeg er smittevernmessig uproblematisk, hvis ikke det er sammenstimlinger med veldig mange mennesker på liten plass, sier Forland.

FHI-direktøren forklarer at et utendørsarrangement alltid er mindre problematisk enn arrangementer innendørs.

- Uteområdet i våre store byer er jo stort. Det går jo an å tenke rundt det på den måten, synes jeg, sier han.

Kristiansand: - Har fått kritikk

Dagbladet har videreformidlet Forlands beskjed til de tre kommunene Kristiansand, Drammen og Trondheim.

Tore Løvland i Kristiansand forteller at de ved å sende opp kommunalt fyrverkeri trolig ville samlet flere tusen mennesker.

- Vi har erfaring fra både 17. mai tidligere i år, og fra sist nyttårsaften, hvor det ble svært mange mennesker samlet på et sted. Kommunen fikk mye kritikk for at vi da gjennomførte fyrverkeriet, sier han og legger til:

- Så kan man jo diskutere om dette er et arrangement, og da er det jo maksimalt 100 personer som kan samles.

Drammen: Viser til FHI-veileder

Drammen viser også til tidligere erfaringer, og at fyrverkeriene vanligvis tiltrekker seg store menneskemengder. Beslutningen om avlysningen er i tillegg tatt som en del av en helhetsvurdering med tanke på at kommunen har opplevd et høyt smittepress den siste tida.

- Fyrverkeri vil tiltrekke seg folk som ellers ikke ville oppsøkt sentrum, og veiledningen om åpne arrangement er veldig tydelig hos FHI, sier virksomhetsleder Arrangement og aktiv fritid, Wilfred Vuillaume.

Vuillaume viser til formuleringen i FHI-veilederen om at arrangøren av såkalte «åpne arrangementer» bør vurdere «risikoen for at arrangementet vil tiltrekke seg et større antall personer utenfor det avgrensede området og om dette vil innebære en smitterisiko.»

Trondheim: Ikke dialog med FHI

I Trondheim ble avgjørelsen tatt av kriseledelsen i kommunen 20. desember. Både familiefyrverkeriet tidligere på kvelden, og fyrverkeriet ved Kristiansten festning er avlyst, opplyser kommunen i en pressemelding, og viser til arrangementsgrensa på 100 personer.

Kommunaldirektør Morten Wolden forteller til Dagbladet at det ikke har vært noe kontakt mellom kommunen og FHI vedrørende dette.

Han viser til at regjeringen har anbefalt å utsette eller avlyse alle arrangementer både ute og innendørs, og at vi nå står overfor et utbrudd av omikron-varianten som kan ha et voldsomt smittepotensial.

Også han henviser til FHI-veilederen om åpne arrangementer.

- Erfaringene tilsier at det samler seg flere hundre mennesker i uorganiserte grupper for å overvære byens nyttårsfyrverkeri. Det vil ikke være mulig å kontrollere dette på en smitteforsvarlig måte. Dette er begrunnelsen for å avlyse kommunens nyttårsfyrverkeri.

SJEKK VÆRET: Hans Are Dahl, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, kommer med råd og anbefalinger om de vanskelige kjøreforholdene. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Ber folk holde seg hjemme

Oslo kommune har også avlyst årets raketter, men ikke av hensyn til smittevern.

- Oslo bystyre vedtok i sin budsjettbehandling for 2021 å ikke prioritere penger til offentlig fyrverkeri, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristin Stormo i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, til Avisa Oslo.

Bergen, Stavanger og Bodø er blant kommunene som har besluttet å gjennomføre sine nyttårsraketter. I Tromsø er det tradisjon for privat arrangert fyrverkeri fra Fjellheisen, det går som planlagt.

Bodø kommune har imidlertid bedt folk om å holde seg hjemme, og ikke oppsøke verken det tradisjonelle programmet eller fyrverkerioppskytningen i Rensåsparken.

- Dette for å unngå store folkeansamlinger med tanke på smittevern, heter det i en uttalelse på kommunens hjemmesider.

Forland: - Vær måteholden med alkohol

FHI-direktør Forland forteller at det også er greit for nabolag å samles for fyrverkerioppskyting, så lenge det er god nok plass. Det er det opp til kommunene å vurdere.

Han kommer også med to klare oppfordringer før festkvelden:

- Så er det igjen viktig at man er måteholden med alkohol, sånn at man har mindre lyst til å gå bort til folk og gi en klem til noen eller være tett innpå dem. Det er viktig å avholde denne nyttårsfeiringen med måtehold både inne og ute, sier han og legger til:

- Det er grunn til å minne om at man holder avstand også hvis man skyter opp privat fyrverkeri, for å unngå øyeskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer