Avlyst i siste sekund

NEW YORK (Dagbladet):Krigen mot Irak ble avlyst bare en time før amerikanske B 52-fly skulle slippe bomber over Bagdad. Flere hundre krysserraketter var i ferd med å bli skutt inn over Irak da Saddam bøyde av. - Det var på nære nippet, sa en amerikansk regjeringstalsmann i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

B 52-flyene tok av fra Barksdale militære flyplass i Lousianna i går morges, ifølge CNN. President Bill Clinton satt klar med angrepsordren, men stoppet alle angrep etter at Irak i brevs form lovet å gjenoppta samarbeidet med FNs våpeninspektører uten å stille betingelser.

I 11. time kom Saddams brev med spesialbud til generalsekretær Kofi Annans bolig i New York.

FNs våpeninspektører skal få utføre jobbene sine uten at Irak setter betingelser eller hindrer dem, heter det i brevet fra Bagdad. USA aksepterer ikke Iraks løfter om å gjenoppta samarbeidet med FNs våpeninspektører. Svarbrevet som Kofi Annan har akseptert, tilfredstiller ingen av kravene vi stiller, sa Clintons sikkerhetsrådgiver Sandy Berger i natt. Svarbrevet er fullt av betingelser som USA ikke kan akseptere, sa Berger.

- Iraks svar har flere hull enn en sveitserost, sa han.

Har ikke tillit

President Bill Clinton avbrøt seint i går kveld en reise til Malaysia av frykt for nye diplomatiske krumspring fra Saddam Husseins side. USA og Storbritannia er fortsatt skeptiske til Saddams fredsvilje, og er fast bestemt på å opprettholde den militære trusselen til all tvil er borte.

USA har gitt klar beskjed om at man ikke vil akseptere noen betingelser fra Irak, og USA vil heller ikke gå med på en avtale som bare utsetter problemene.
Englands statsminister Tony Blair har også gitt beskjed om at Hussein ikke er til å stole på, og at FN ikke må la seg presse.

I brevet gir Irak uttrykk for at handelsblokaden må heves allerede om sju dager. I løpet av denne tida skal våpeninspektørene fra FN ha klargjort hva som finnes av masseødeleggelsesvåpen i landet.

Tapte ikke ansikt

Hold avtalen vi laget i februar, og FN vil jobbe intenst for å heve handelsboikotten mot Irak, var innholdet i Annans brev.

Derfor hastet Iraks FN-ambassadør Nizar Hamdoon i går til Annans bolig på Manhattan med svaret.

- FN-inspektørene kan gjenoppta arbeidet sitt med en gang, sa Hamdoon da han kom ut fra Annans bolig.

Annan synes Iraks svar tilfredsstilte FNs krav, men måtte videre til Sikkerhetsrådet for endelig godkjennelse.

Så langt har Kofi Annan igjen klart å stoppe en krig i Irak uten at noen har mistet ansikt.

USA rasler fremdeles med sablene. Mistilliten til Saddam er total, og amerikanerne tror ikke FN-inspeksjonen er mulig før Saddam er avsatt.

President Bill Clinton og hans regjering viker ikke en tomme, hvis svaret fra Irak viser skjulte betingelser.

Ikke redde for USA

I Bagdad forsikret visestatsminister Tariq Aziz at det ikke var amerikanerne de var redde for.

- Det var ansvarsfølelsen som tellet, sa Aziz, vel vitende om at irakske demonstranter brente amerikanske og israelske flagg i gatene.

Nerveslitende

Araberlandene rundt Irak puster lettet ut. Det samme gjør Israel, der gassmasker har vært hovedtema de siste dagene.

Palestinske ledere er også lettet. En krig i Irak ville komplisere fredsforhandlingene med Israel ytterligere.

Mange frykter likevel at dette ikke blir siste runde i den nerveslitende kampen om å kontrollere at Irak ikke bygger opp kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpenlagre.