AVLYSTE: På grunn av regn droppet USAs president Donald Trump et planlagt besøk på en krigskirkegård i Frankrike. Respektløst, mener flere kritikere. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
AVLYSTE: På grunn av regn droppet USAs president Donald Trump et planlagt besøk på en krigskirkegård i Frankrike. Respektløst, mener flere kritikere. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Skulle besøke krigskirkegård:

Avlyste fordi det regnet. Churchill-barnebarn raser

Skulle besøke krigskirkegård og delta på seremoni for falne amerikanske soldater i Frankrike.

USAs president Donald Trump får kraftig kritikk for å ha avlyst sin deltakelse under en minneseremoni for falne amerikanske soldater på en krigskirkegård i Frankrike.

Årsaken til at presidenten på kort varsel avlyste besøket til kirkegården Aisne-Marne i Bellau, 85 kilometer øst for Paris, var delvis fordi det regnet.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Kunne ikke lande

Trump skulle til krigskirkegården, hvor 2288 amerikanske soldater som falt under 1. verdenskrig er stedt til hvile, sammen med sin kone Melania Trump.

De to skulle ankomme kirkegården i helikopter, men på grunn av regnværet og det lave skydekket, kunne de ikke lande.

I stedet sendte Trump sin stabssjef John Kelly, en pensjonert general.

Det er ikke godt nok, mener blant andre Nicholas Soames, et britisk parlamentsmedlem og Winston Churchills barnebarn.

«De døde mens de sto ansikt til ansikt med fienden, og den patetiske og upassende @realDonaldTrump kunne ikke overvinne været for å hedre de falne», skriver han på Twitter.

Soames mener Trump vanæret amerikanske soldater ved å ikke møte opp til markeringen.

KLEINT?: Donald Trump feiret Frankrikes nasjonaldag sammen med presidenten Emmanuel Macron. Trumps avskjed endte opp i en evigvarende og noe utradisjonell håndhilsen. Video: AP / CNN Vis mer

Partifelle kritisk

Heller ikke Ben Rhodes, som jobbet som sikkerhetsrådgiver under Barack Obama, kjøper ikke Det hvite hus' forklaring.

- Jeg hjalp til med å planlegge president Obamas turer i åtte år. Det er alltid et alternativ for regn. Alltid, skriver han på Twitter.

Også republikaneren David Frum, taleskriver for den tidligere presidenten George W. Bush, er kritisk til Trumps avlysning.

- Det er utrolig at en president reiser til Frankrike for denne viktige markeringen og så blir på hotellet og ser på TV i stedet for å vise sin respekt overfor de amerikanerne som ofret livet i Frankrike for seieren som ble sikret for 100 år siden, skriver han på Twitter.

Kilder i Det hvite hus støtter derimot presidenten og sier det ikke er så enkelt å stable på plass et alternativ, ettersom titalls kjøretøyer er involvert og må koordineres for å ivareta sikkerheten dersom presidenten skal reise med bil.

SKAPER OVERSKRIFTER: Donald Trump skaper stadig overskrifter verden over. Denne gangen er det etter fiffig behandling av en paraply. Se hendelsen her! Video: AP Vis mer

100 år siden første verdenskrig

Presidenten er i Frankrike for å markere at det er 100 år siden 1. verdenskrig tok slutt.

Mens han er i Frankrike, bor han ikke på hotell, men i den amerikanske ambassadørens residens, skriver Washington Post, med henvisning til taleskriveren Frums Twitter-meldinger.

Sammen med rundt 100 andre verdensledere skal han i dag delta på en storslått seremoni ved Triumfbuen i Paris.

Etter planen skal Trump besøke en annen kirkegård i dag, som er på dagen 100 år etter våpenhvilen som avsluttet den fire år lange krigen.

Møtte Macron

Lørdag møtte Trump sin franske kollega Emmanuel Macron i Elyséepalasset i Paris. Macron beskrev den amerikanske presidenten som en god venn, og Trump holdt tommelen opp før samtalene begynte.

Oppkjøringen til møtet har imidlertid vært preget av Macrons uttalelser i et radiointervju tidligere denne uka.

- Vi må beskytte oss selv når det gjelder Kina, Russland og til og med USA, sa Macron til radiostasjonen Europe 1, ifølge NTB.

- Svært fornærmende

Ikke overraskende reagerte Trump på uttalelsen.

- Svært fornærmende, tvitret Trump etter å ha ankommet Paris fredag.

Han foreslo at Europa bør konsentrere seg om å betale sin del av utgiftene for NATO-samarbeidet, skriver NTB.

Under møtet lørdag sa Macron at han deler Trumps syn om at det trengs bedre byrdefordeling mellom NATO-landene.

ANGRER: Donald Trump nærmer seg nå toårsdagen sin som president i USA. I et ferskt intervju med Sinclair Broadcast Group, innrømmer presidenten at han angrer på noe av det han har gjort de siste årene. Video: CNN Vis mer