Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avlyste møter med toppledere for å si farvel til en døende Thorvald

Da svulsten kom tilbake, forsto Jens at faren gikk mot slutten av livet. Men han ante ikke det skulle gå så fort.

AVLYSTE TOPPMØTER: Jens Stoltenberg avlyste samtaler med toppledere for å være med pappa Thorvald da han døde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AVLYSTE TOPPMØTER: Jens Stoltenberg avlyste samtaler med toppledere for å være med pappa Thorvald da han døde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): - Jeg savner Thorvald hele tiden. Han var faren min, han var bestevennen min.

I en park i den belgiske hovedstaden er Jens Stoltenberg tydelig preget. I dag er det ei uke siden hans far, folkekjære Thorvald Stoltenberg, gikk bort.

Jens Stoltenberg forteller Dagbladet om de sykdomsforløpet de siste månedene.

- Vi forsto for noen uker siden at det gikk mot slutten for Thorvald, men det var et kort sykeleie. For noen år siden hadde Thorvald en vellykket svulstoperasjon, men fikk tilbakefall, en ny svulst, i vår. Jeg besøkte ham i Norge to uker før han døde. Da var han blitt dårlig, men han hadde fortsatt mye krefter.

- Vi ante ikke det skulle gå så fort. Vi skulle gjerne hatt ham med oss i flere år til, legger Stoltenberg forsiktig til.

Langt og kort fra Brussel

13. juli gikk 87-åringen bort. Og mens pappa lå for døden, satt sønnen og Nato-sjefen i møter med Donald Trump under Nato-toppmøtet 11. og 12. juli.

- Det var motsetningsfylt og meningsfylt på samme tid. Det var langt fra verdensledere i Brussel til sykesenga i Oslo, men samtidig var det så kort. Thorvald brukte jo livet sitt på å bygge internasjonale institusjoner og samarbeid. Han var på sitt første toppmøte på 50-tallet, sier Stoltenberg.

SAVN: Jens Stoltenberg sier han mistet sin far og sin bestevenn da Thorvald Stoltenberg gikk bort. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SAVN: Jens Stoltenberg sier han mistet sin far og sin bestevenn da Thorvald Stoltenberg gikk bort. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi fikk en god prat før han døde. Vi snakket om barndom og gamle minner, og vi diskuterte også politikk. Helt til det siste var han klar, alltid opptatt av de store spørsmålene.

Avlyste toppmøter

Han dro hjem på kvelden 12. juli og rakk å treffe sin far for siste gang.

Stoltenberg kan nå fortelle at han fortløpende vurderte å dra hjem før, mens Nato-møtet pågikk.

- Vi vurderte hele tida om vi burde dra hjem før, fordi Thorvald ble så mye dårligere så raskt. Vi ventet til toppmøtet var ferdig, men jeg hadde mange avtaler med toppledere i dagene etter toppmøtet, og de valgte jeg å avlyse for å få være med Thorvald den siste tida, sier Stoltenberg.

- Men toppmøtet fullførte du?

- Ja, blant annet fordi jeg visste at Thorvald intenst mente at jeg skulle fullføre. Det var typisk Thorvald, for han snakket om at dette er en urolig tid, at det var viktig at Nato fikk fullført toppmøtet på en skikkelig måte. Men jeg var jo selvsagt opptatt av å komme hjem så fort som mulig.

- Du hadde et Nato i krise under toppmøtet og en familiær krise samtidig. Hvilken tok mest tankekraft?

- Jeg tenkte på Thorvald hele tida de dagene, men opplevde at jeg også maktet å fokusere på jobben samtidig de dagene.

Tungvekter

Gjennom mer enn tjue år bekledde Thorvald Stoltenberg politiske posisjoner som ga innflytelse over Norges utenrikspolitikk; først som statssekretær i Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Handelsdepartementet, senere som forsvarsminister og utenriksminister.

Thorvald Stoltenberg var statsråd i flere regjeringer. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, og utenriksminister i to av Gro Harlem Brundtlands regjeringer, først fra 1987 til 1989, deretter fra 1990 til 1993.

Jens Stoltenberg sier han er stolt av det faren fikk utrettet.

- Han var opptatt av resultater, han bedret forholdet til Sovjetunionen og var med på å legge grunnlaget for Oslo-avtalen og freden på Balkan. Nærmest egenhendig forandret han norsk narkotikapolitikk. Og han ble en stadig sterkere tilhenger av sosialdemokratiet, han var veldig urolig for økende økonomiske forskjeller.

- God natt, Thorvald

Like etter Nato-toppmøtet satt Jens Stoltenberg seg på et fly til Oslo. Med kort margin rakk den tidligere statsministeren hjem for å si farvel til far.

Det siste Jens sa til sin Thorvald, var «god natt» på kvelden 12. juli. Neste morgen var den folkekjære diplomaten død.

- Han døde med dørene oppe og med utsikt over Oslofjorden og den store verden, sier Stoltenberg.

Han ser rundt seg. Dette er parken hvor han og Thorvald laget videoer de la ut på Facebook.

- Da var Thorvald stjerna. Jeg behøvde ikke si noe, han bare pratet, og jeg gikk bak og lo så jeg skrek, minnes Jens Stoltenberg med et smil.

Her gikk de to også turer og her tok Jens en pause fra Nato-jobbingen for å ringe hjem.

- Når man først skal dø, så kan jeg ikke tenke meg noen vakrere måte å dø på enn måten Thorvald døde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media