Avlyttet 20 Toska-venner

Politiet har avlyttet minst 20 venner av David Toska. De jaktet på 57 millioner kroner og hjernen bak NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Dagbladet kjenner identiteten til dem som er avlyttet. Lista inneholder til nå 25 navn.

Den omfattende bruken av såkalt kommunikasjonskontroll viser hvem politiet på et tidlig tidspunkt koblet til ranet. Opptil 14 hittil ukjente personer har vært hemmelig siktet i NOKAS-saken.

Knyttes til Toska

6. april i fjor, dagen etter ranet, gikk Rogaland politidistrikt til retten med en begjæring om kommunikasjonskontroll for Toska. Etter hvert har minst 29 personer til blitt avlyttet av etterforskerne. 11 av de tiltalte står på politiets avlyttingsliste.

Kjell Alrich Schumann ble avlyttet fra 19. april i fjor, tre uker etter ranet. Den 56 år gamle skipperen og 26-åringen fra Rogaland er de eneste av de tiltalte som ikke er avlyttet.

Knyttet til Toska

David Toska er den selvutnevnte hjernen bak NOKAS-ranet. De nye opplysningene om hvem som er avlyttet, viser at politiet har brukt enorme ressurser for å avsløre Toskas skjulesteder før han ble tatt i Spania 5. april i år.

Blant dem som er avlyttet, finnes en rekke personer som er knyttet til Toska gjennom spaning og tidligere dommer. Flere av dem blir av politiet definert som en del av ransmiljøet på Østlandet.

Her er noen av dem som er avlyttet:

 En 33-åring som eide et markedsføringsfirma sammen med Toska.

 Toskas samboer, som var siktet for medvirkning til NOKAS-ranet.

 33 år gammel Oslo-mann, som fortsatt er siktet for heleri av ransutbyttet.

 En 31 år gammel Toska-venn, som var siktet for etterfølgende bistand og heleri.

 En 26 år gammel kamerat av Toska, som var siktet for dødsranet i Stavanger. Han satt fem måneder i varetekt, derav ti uker i full isolasjon.

 34-åring som var siktet for NOKAS-ranet.

 En 29 år gammel mann fra Oslo, som har vært siktet sammen med Toska i andre saker.

 En tidligere ransdømt 33-åring.

 En mann i 30-åra som av politiet er utpekt som sjåfør i miljøet.

 Kamerat av Toska, som bor i Spania.

Rettsbehandlingen er utsatt til mandag. Forsvarerne fikk i går utdelt det omfattende avlyttingsmaterialet.

Advokat Steinar Wiik Sørvik, som forsvarer Lars-Erik Andersen, reagerer med forferdelse på at forsvarerne ikke på et tidligere tidspunkt har fått tilgang til kommunikasjonskontrollen.

-  Nytt ransteam

-  Dette er opplysninger som politiet og påtalemyndigheten måtte forstå at vi trengte for å gjøre jobben vår som forsvarere. Materialet som vi nå har fått, er sprengstoff, sier Sørvik.

-  Her har vi et helt nytt ransteam. Forskjellen på disse og de som nå sitter på tiltalebenken, er bare DNA-funnene, fortsetter Sørvik.Advokat Tor Kjærvik bekrefter at hans klient, en 26-åring fra Rogaland, ikke er på avlyttingslista.

-  Det viser at han har en perifer rolle, mener Kjærvik.

ENORME RESSURSER: De nye opplysningene om hvem som er avlyttet, viser at politiet har brukt enorme ressurser for å avsløre David Toskas skjulesteder før han ble tatt i Spania 5. april i år. Her er Toska og hans advokat Linda Aasen i retten tirsdag. Foto: Erlend Aas/Scanpix