Avlyttet døgnet rundt

BERLIN (Dagbladet): Fra sin lyttepost kunne Stasi avlytte all kommunikasjon mellom Oslo og Norges ambassade i Øst-Berlin. Østtyskerne kunne også sikre seg innholdet i kodede radiomeldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske diplomater som var stasjonert i DDR og i Tsjekkoslovakia fram til kommunismens fall i 1989, fikk alle telefonsamtaler avlyttet av Stasi. Avlyttingen gjaldt både kontor-, hjemme- og mobiltelefonene.

Lytteposten med betegnelsen «Abhörstützpunkt R» ligger fem mil nordvest for Berlin og fra 15 tilsvarende anlegg.

Fra begynnelsen av 1980-åra ble generalmajor Horst Männchen (64) og hans kjempestab på 2800 medarbeidere i Hauptabteilung III også i stand til å bryte kodede radiomeldinger.

Totalspionasje

Den omfattende virksomheten bekreftes av to eks-offiserer i Stasis utenlandsspionasje, Hauptabteilung Aufklärung (HVA) - oberstløytnantene Günter Bohnsack og Thomas K. Sistnevnte var direkte involvert i avlyttingen av Danmark og Norge.

Bohnsack (60) var Stasis ekspert på å utarbeide desinformasjon rettet mot NATO-landene. En del av de falske dokumentene som Bohnsack fikk plassert i Vesten, var bygd på opplysninger snappet opp fra telefonsamtaler og dechiffrerte radiomeldinger

Norske diplomater har hele tida regnet med at de ble avlyttet, men det er første gang omfanget av virksomheten blir bekreftet fra representanter for det tidligere DDR.

Totalavlytting

- Avlyttingen var total. Den omfattet ikke bare diplomater, men også lokalt ansatte, sjåfører og kjøkkenpersonale. Innenriksminister Erich Mielke, som var Stasis sjef, var besatt av å vite alt om alle, forteller Bohnsack.

Avlyttingen startet med mobile lytteposter i 1968. På 70-tallet ble det opprettet over 50 nye ambassader i Øst-Berlin etter hvert som stadig flere land anerkjente DDR.

Norge etablerte ambassade i Øst-Berlin i 1973.

Vestlig teknologi

- Fra 1980 ble ringen av faste lytteposter bygd rundt i DDR, flere mot Skandinavia. Generalmajor Männchen skaffet vestlige båndopptakere som slo seg automatisk på når personer som skulle avlyttes, ringte eller ble ringt opp.

Stasi opererte også to lyttestasjoner som ble bygd i Tsjekkoslovakia for å fange opp sambandet til og fra vestlige ambassader i Praha.

Tidligere østdiplomater sier de er overrasket at østtyskerne var i stand til å bryte kodede meldinger.

Alle avlyttede telefonsamtaler ble analysert i Hauptabteilung IIIs. En kortversjon av interessante rapporter ble brakt til spionasjesjef Markus Wolf.

Stasi-avlytternes største problem var de enorme mengdene opplysninger de samlet.

- 95 prosent var skrap, sier Horst Männchen.