-  Avlyttet etter løgnaktig rapport

Advokat Håkon Schiong mener en løgnaktig politirapport på sju linjer om han sjøl kan ha vært et av grunnlagene for å telefonavlytte finansmannen Thomas Øye i NOKAS-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): I ettertid nekter politimester Anstein Gjengedal å gi Schiong innsyn i notatet.

FAKTA

Dette skjedde i går:

Lars-Erik Andersen avsluttet sin forklaring.

På formiddagen inntok Ikmet Kodzadziku vitneboksen. Kodzadziku ville ikke si hva han gjorde i Stavanger ransdagen.

Dette skjer mandag:

Retten tar fri i dag, og starter opp igjen mandag.

Den siste av de tiltalte, David Aleksander Toska, skal forklare seg.

NOKAS-saken

• Norsk Kontantservice (NOKAS) ble ranet 5. april i fjor. Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. Ransutbyttet ble over 57 millioner kroner.

• 13 personer er tiltalt etter ranet. 11 av dem for grovt ran, som ledd i virksomhet til ei organisert kriminell gruppe, og med døden til følge. Politiet vet ikke hvem av ranerne som skjøt og drepte Klungland.

• Jusuf Hani er fortsatt på frifot og etterlyst etter ranet.

Advokaten sier til Dagbladet at han nå har brakt saken inn for Oslo tingrett.

-  Notatet er åpenbart kompromitterende. Jeg kan ikke akseptere dette, sier Schiong.

Krever 50 000

Advokaten har samtidig krevd 50 000 kroner i oppreisning.

I fjor sommer satt Øye varetektsfengslet, siktet for heleri, etter at han i 2001 hadde tatt imot en koffert med fem mill. fra David Toska. På dette tidspunktet i helerisaken, kalt koffertsaken, var Schiong forsvarer for Øye.

Advokaten fikk kjennskap til at det forelå en politirapport om ham i forbindelse med rettsbehandlingen av koffertsaken.

Schiong forteller at han satt sammen med klienten i Oslo fengsel i fjor sommer, da to etterforskere fra en spesialenhet i Oslo-politiet dukket opp. De ønsket avhør av Øye i NOKAS-saken. Det var allerede på det tidspunktet mistanke om at Øye kunne ha hvitvasket ranspenger, at han var den mye omtalte «banksjefen».

Ifølge Schiong opptrådte politiet på en slik måte både han og Øye fikk inntrykk av at de begge kunne være under mistanke for hvitvasking av NOKAS-penger.-  Kort tid etter, 10. august, skriver en av politimennene, som var i fengselet, den omtalte rapporten om meg. 16. august igangsetter politiet avlytting av Øye som siktet i NOKAS-saken. Rapporten om meg må ha tilknytning til NOKAS på en eller annen måte, og ha dannet et grunnlag for avlytting av Øye, sier Schiong.

Påfallende

-  Jeg har intet å skjule å sakens anledning, og finner det ekstremt ekstraordinært og påfallende at politimesteren hemmeligholder rapporten, sier Schiong.

I et brev signert politiinspektør Iver Stensrud til Schiong står det at det er snakk om et notat på sju linjer, at opplysningene er fra en politiinformant, og at innholdet er av en slik karakter at det ikke kan brukes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer