Avlyttet i svindelsak - frikjent for drapsforsøk

Uten å vite at politiet lyttet, pratet 34-åringen seg ut av en mer alvorlig anklage.

KUNNE BLITT DRAP: Utenfor denne bygården i Waldemar Thranes gate i Oslo ble det løsnet flere skudd 10. oktober 2006. Bakgrunnen var trolig en konflikt rundt en narkohandel der en gruppering fra Notodden følte seg lurt. Foto: SCANPIX
KUNNE BLITT DRAP: Utenfor denne bygården i Waldemar Thranes gate i Oslo ble det løsnet flere skudd 10. oktober 2006. Bakgrunnen var trolig en konflikt rundt en narkohandel der en gruppering fra Notodden følte seg lurt. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): En 34 år gammel oslomann som først ble dømt for medvirkning til drapsforsøk etter en skuddveksling på åpen gate i Oslo, ble blankt frikjent av Borgarting lagmannsrett tirsdag i forrige uke.

Mens tingretten slo fast at 34-åringen beordret skytingen, kom det i ankesaken fram opplysninger på forsvarerens forespørsel som til slutt gjorde at aktoratet måtte snu.

- Tiltalen skulle vært droppet før tingrettsbehandlingen. Dette er en sak som har plaget min klient siden 2006, og flere år med en drapsforsøk-tiltale hengende over seg er en tøff tid. Han har kjent dette særlig urettferdig fordi han har følt at politiet lenge har visst at han er uskyldig, sier advokat Tom Barth-Hofstad til Dagbladet.

Han mener at påtalemyndigheten seinest i fjor burde ha tatt affære for å frifinne 34-åringen. Han har ifølge forsvareren reagert på blant annet at morens hjem ble oppsøkt av bevæpnet politi i jakten på ham etter skytingen.

- De har en plikt til å drive objektiv etterforskning. Jeg skal ikke spekulere i om det var bevisst, men i dette tilfellet har systemet ikke fungert, sier forsvareren.

Snakket seg ut av saken
To andre menn er dømt for skytingen, som skjedde 10. oktober 2006 i Waldemar Thranes gate ved St. Hanshaugen. En gruppe kriminelle fra Notodden skal da ha oppsøkt en gjeng norskafrikanere i Oslo etter å ha blitt lurt under en narkohandel. Med sjokkerte naboer som vitnert tok begge sider i bruk skytevåpen, og en Notodden-mann ble truffet i låret av et skudd fra en Glock-pistol.

I tingretten ble 34-åringen dømt for å ha medvirket blant annet ved å rope «skyt ham!».

Ironisk nok er det etterforskningen av en annen straffesak, der mannen er anklaget for å ha en perifer rolle i et bedrageri, som bidro til frifinnelse i den langt mer alvorlige skytesaken.

- Politiet hadde i en helt annen sak telefonavlytting på ham. Da ble det fanget opp en samtale der han ga uttrykk overfor en kamerat at han ikke hadde vært på stedet for skytingen. Det er ingen grunn til å tro at de på dette tidspunktet fryktet avlytning, opplyser statsadvokat Bjørn Olav Aspelund til Dagblaet.

«Men jeg var jo ikke der», sa den siktede blant annet - uten å vite at politiet lyttet. I et politiavhør om bedragerisaken uttrykte han stor glede over at politiet hadde akkurat denne samtalen på bånd.

Ifølge statsadvokaten ble lydopptaket først en del av drapsforsøk-saken «helt på oppløpssiden» før den skulle opp i tingretten, der mannen endte med å bli dømt til to og et halvt års fengsel. 34-åringens forsvarer mener på sin side at innholdet i samtalen var kjent allerede i april i fjor, fem måneder før rettssaken.

Alibivitne med dårlig rykte
Påtalemyndigheten mener at flere andre momenter ble styrket i 34-åringens favør under ankesaken.

- I motsetningen til i tingretten ble det nå ført et slags vitne som mente å kunne gi ham alibi. Samtidig ble det i lagmannsretten klarere at de som ble beskutt kunne ha motiver for å implisere denne mannen. Om man ser bevisene samlet og i tillegg ikke fester lit til de som blir beskutt, blir det et annerledes bilde enn i første instans. Det var rimelig tvil om hvorvidt tiltalte var på åstedet, sier Aspelund.

Dagbladet kjenner til at mannen som ga 34-åringen alibi er en mann som har vært siktet i flere saker og som tidligere har løyet under ed, da han ga falskt alibi til en tiltalt i en kjent straffesak. Trolig veide derfor indisiet fra avlyttingen tyngre i lagmannsretten i forrige uke.

Statsadvokaten medgir at det kan diskuteres hvorvidt han burde påstått frifinnelse for 34-åringen også i fjor høst, og beklager at det har tatt over to og et halvt år fra skytingen skjedde til endelig dom falt.

- Det var ikke åpenbart at han skulle frifinnes, men det skal tross alt ikke all verden til for å etablere rimelig tvil, sier statsadvokaten.

VANT FRAM: Forsvarsadvokat Tom Barth-Hofstad mener politiet og påtalemyndigheten burde ha bidratt til en frifinnelse for hans klient mye tidligere, men er fornøyd med at aktor snudde til slutt.
VANT FRAM: Forsvarsadvokat Tom Barth-Hofstad mener politiet og påtalemyndigheten burde ha bidratt til en frifinnelse for hans klient mye tidligere, men er fornøyd med at aktor snudde til slutt. Vis mer