Avlyttet Jagland

Australsk etterretning avlyttet daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland da han snakket med den norske ambassadøren om bord på «Tampa» i august i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland ble avlyttet da han satt i Oslo og snakket med den norske ambassadøren, som var om bord på det norske skipet utenfor Christmas Island.

Dette skjedde mens forholdet mellom Norge og Australia var på kokepunktet i august i fjor.

- Jeg reagerer meget sterkt på at jeg ble avlyttet under «Tampa»-krisen. Dette bekrefter inntrykket jeg fikk av at australske myndigheter ikke holdt seg innenfor gjeldende regler, sier en opprørt Thorbjørn Jagland til Dagbladet i går kveld.

Etterretningstjenesten avlyttet også mannskapets samtaler med sine familier, og samtaler mellom «Tampa» og rederiet i Oslo. Det går fram av Dinamo-rådgiver Terje Svabøs bok om dramaet om bord på det norske skipet.

Australsk etterretning har lov til å drive avlytting av utlendinger ut fra nasjonale sikkerhetsinteresser. Men hvis australske borgere skal avlyttes, kreves en spesiell godkjenning.

Fikk beklagelse

Mediene i Australia satte først fram anklagene om ulovlig avlytting, og det utløste en gransking. Terje Svabø har fått tilgang til en rapport fra generalinspektøren for de hemmelige tjenestene i Australia, som støtter opp om rederiet og kaptein Arne Rinnans mistanker.

Avlyttingen omfattet også samtaler med Rinnans advokat, australieren James Neill, som også representerte rederiets forsikringsselskap.

- Neill forberedte da et søksmål mot den australske regjeringen dersom «Tampa» skulle bli tvunget ut i internasjonalt farvann, forteller Svabø. Generalinspektøren fastslo at avlyttingen av Neill var ulovlig, og advokaten fikk en beklagelse fra forsvarsdepartementet.

- Det var ikke ulovlig å avlytte Rinnan, fordi han er utlending, sier Svabø til Dagbladet.

Informasjonsdirektør Hans Chr. Bangsmoen i Wilh. Wilhelmsen sier han husker at de snakket om at de ble avlyttet da situasjonen var spent.

- Det var første gang vi hadde opplevd noe liknende. Vi snakket sammen som om vi var avlyttet. Vi var skuffet og overrasket over oppførselen til den australske regjeringen, sier Bangsmoen til Dagbladet.

Gransket

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD sier at de ba om en redegjørelse da påstandene kom fram i mediene, og at den ble besvart av den australske regjeringen.

- Basert på det vi vet i dag, er det ingen grunn til at vi skal foreta oss noe i denne saken, sier Klepsvik til Dagbladet.

Regjeringen i Australia ble etter en gransking «frikjent» for å ha bestilt avlyttingen av samtalene til «Tampa». Nasjonalforsamlingen vedtok seinere en lov som hindrer sivil rettsforfølgelse av personer som bidrar til å stoppe båter med ulovlige immigranter.

AVSLØRER AVLYTTING: Terje Svabø dokumenterer i sin nye bok at daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland ble avlyttet under «Tampa»-krisen.