Avlyttet Krekar mens han satt fengslet for trusler mot Erna Solberg i 2012 og 2013

Italiensk politi hevder de kan bevise at Krekar ledet et terrornettverk.

SIKTET FOR TERROR:  Mulla Krekar ble i går natt pågrepet sammen med 16 andre personer i sju Europeiske land og siktet for terroraktiviteter. Italiensk politi hevder Krekar har ledet et terrornettverk med celler over hele Europa - fra Kongsvinger fengsel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIKTET FOR TERROR: Mulla Krekar ble i går natt pågrepet sammen med 16 andre personer i sju Europeiske land og siktet for terroraktiviteter. Italiensk politi hevder Krekar har ledet et terrornettverk med celler over hele Europa - fra Kongsvinger fengsel. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italienske myndigheter hevder Krekar siden mars 2012 har ledet organisasjonen Rawti Shax fra fengselet i Kongsvinger.

Av etterforskningsdokumentene kommer det fram at Krekar ble avlyttet mens han satt fengslet for trusler mot Erna Solberg i slutten av 2012 og starten av 2013.

PST har bistått italienske myndigheter med etterforskningen på norsk jord.

- Samtaler som fant sted i fengselet i Norge 23.09.12 mellom mulla Krekar, N.N .1, N.N. 2 og N.N. 3 viser at Krekar ble informert om utvikling i den politiske og militære situasjonen for de fleste arenaer, skriver italiensk politi.

Avlyttet i fengsel Italiensk politi beskriver avlytting av Krekar ifra november 2012 til september 2013 og går i detalj på hva Krekar, noen av de siktede og hans besøkende snakket om. I flere av samtalene snakker Krekar om politiske strategier i Kurdistan.

Dette er det italiensk politi mener de kan bevise at Krekar gjorde fra Kongsvinger fengsel:

• Definere strategier
• Planlegge voldelige handlinger i Kurdistan og mot norske ambassader og andre mål som hevn for at han var arrestert.
• Å gi direktiver om overføring av pengesummer til familiene til martyrer drept i terrorhandlinger.
• Å godkjenne medlemmers deltakelse i hellig krig i Syria
• Å ta valget om at Rawti Shax skulle støtte IS

I desember 2012 ble Krekar dømt i ankesaken i Borgarting lagmannsrett til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror. Tingrettsdommen mot Krekar kom i mars samme år. Det er ikke kjent når Krekar ble avlyttet første gang og hvor lenge avlyttingen varte.

- Oppgulp av gammelt I dag skal Oslo tingrett avgjøre om Krekar skal varetektsfengsles, selv om han allerede er i fengsel. Krekars advokat Brynjar Meling påpekte i går at siktelsen mot Krekar er basert på gamle påstander.

SNAKKER OM NORGE I APRIL 2012:  Her snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge. Det er ikke snak om konkrete trussler, men de snakker om muligheten for en eksplosjon og missiler i Norge dersom noe skulle skje med Krekar. Foto: Carabinieri Ros
SNAKKER OM NORGE I APRIL 2012: Her snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge. Det er ikke snak om konkrete trussler, men de snakker om muligheten for en eksplosjon og missiler i Norge dersom noe skulle skje med Krekar. Foto: Carabinieri Ros Vis mer

- Han sier at dette ikke har noe grunnlag i virkeligheten og at det er oppspinn. Han tar etterforskningen med stoisk ro, sa Krekars advokat Brynjar Meling til Dagbladet i går kveld.

- Dette blir framstilt som nye ting, men det er bare et oppgulp av gammelt. Det er ingen bevis for noe nytt. Det er bare påstander og vi har enda ikke fått sett noen beviser for det som nå er framlagt, sa han til Dagbladet.

Diskuterte terror i Norge Dagbladet skrev tidligere i dag om en videosamtale hvor de terrorsiktede diskuterer angrep mot Norge. Klippet er fra april 2012, like etter at mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel for trusler mot Erna. En av mennene på videoen er en kurder bosatt i de italienske alpene - mannen som omtales som et kontaktpunkt mellom gruppas aktiviteter i Europa, Syria og Irak.

I samme tidsperiode skal denne italieneren, i en samtale som ble avlyttet, ha snakket med to av gruppas medlemmer i England om muligheten for å kidnappe sjefen for en britisk ambassade for å få Krekar løslatt. I mars, før videoklippet ble tatt opp, var italieneren i Norge.

I august 2012 snakker italieneren på Facebook om muligheten for å kidnappe en norsk ambassadør for å få Krekar løslatt. En annen i gruppa svarer da italieneren med at han ikke engang kan gå og kjøpe en kilo tomater uten at politiet følger med.

Italiensk politi beskriver også hvordan de avlyttet Krekar i fengsel i slutten av 2012, med hjelp fra norske PST.

Advarte om trusler mot Norge Myndighetene mener Krekar har gitt direktiver gjennom samtaler med blant annet to siktede menn fra Fredrikstad (38) og Drammen (42). De hevder 38-åringen sammen med Krekar har planlagt «skjulte operasjoner» i Kurdistan, kamuflert som hjelpearbeid. Italienerne mener det er avdekket at han var involvert i kidnappinger og utpressing av politikere i de kurdiske områdene i Irak.

Det er 42-åringen som italienske myndigheter knytter til planene om et angrep mot Norge.

Italienske myndigheter hevder Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe, som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland som politiet anklager 42-åringen organiserte oppstarten av - på ordre fra Krekar. Dette var i mai 2012.

Italienske etterforskningsdokumenter, som Dagbladet har lest, viser samtaler mellom ulike personer - en av dem 42-åringen -  om opprettelsen av denne hemmelige cellen.

38-åringen fra Fredrikstad nekter straffskyld. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra forsvareren til 42-åringen.