Avlyttet på «børsen»

En mann fra Fredrikstad ble avlyttet da han kjøpte andeler i Hallvard Flatlands TV-fond for 20000 kroner over telefonen. Like etter handelen ble han oppringt av en kvinne som hadde notert seg både personnummeret og kontonummeret hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det jeg opplevde, var en direkte avlytting. To minutter etter at jeg hadde lagt på røret, ringte det en dame som gjenga alle personsensitive opplysninger, sier mannen som ønsker å være anonym.

- Jeg ville også kjøpe andeler i TV-fondet, men ingen hørte hva jeg sa. I stedet fikk jeg høre den ene personen etter den andre ringe inn og kjøpe andeler, sier Janne Navjord i Fevik i Øst-Agder.

I 20 minutter ventet hun på tur. Før hun ga opp, noterte hun seg navn, kontonummer, personnummer og telefonnummer til en av kundene.

Risiko

Da hun slo hans telefonnummer, kom hun igjennom.

- Dette liker jeg svært dårlig, sier mannen. Han frykter at opplysningene som han har gitt over telefonen, kan misbrukes.
- Derfor har jeg skrevet brev til Globus Fondsforvaltning hvor jeg gjør det klart at jeg holder dem ansvarlig.

Mannen har ingen grunn til å tro at Janne Navjord ikke har rent mel i posen.

- Folk skal være forsiktige med å gi fra seg personnummer, og være klar over at de tar en risiko, advarer Georg Apenes, direktør i Datatilsynet.

Ingen kunne i går forklare hvordan en slik avlytting er mulig.

Globus Fondsforvaltning, som styrer pengene i TV-fondet, henviser til selskapet Paintbox som har ansvaret for å betjene kundene på telefonen.

- Vi har tatt dette opp med vår leverandør Telenor, sier konsulent Bo Andersson.

Fant ikke årsaken

Hos Telenor Bedrift undersøkte de saken i går uten å finne årsaken.

Via «Fredagsbørsens» sider på Internett er det også mulig å kjøpe andeler i TV-fondet.

- Denne informasjonen legges igjen flere steder. Uvedkommende kan få tilgang til opplysningene, sier Apenes i Datatilsynet.

Informasjonssjef Sigurd Ulven i Den norske Bank mener det ikke er noen risiko for tapping selv om svindlere har både personnummeret og kontonummeret til innehaveren.