Avlyttet pengesamtale etter sønnens pågripelse

Da Sajjad Hussain (37) ble pågrepet, uttrykte mora bekymring for en transaksjon på rundt 300 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele sju personer i samme familie er nå besluttet varetektsfengslet i full isolasjon i Lime-komplekset. Mens brødrene Sajid og Sajjad Hussain, deres søster og en ektefelle alle er siktet for grov menneskehandel eller medvirkning, mener Nedre Romerike tingrett det også er skjellig grunn til å mistenke begge foreldrene deres for grovt heleri.

Etter det Dagbladet kjenner til, er moren siktet for å ha oppbevart over 300 000 kroner i kontanter hjemme i leiligheten en periode, penger som skal ha blitt  levert og hentet av sønnen Sajjad Hussain. I tillegg knyttes moren til en pengeoverføring på rundt 300 000 kroner i sommer.

Avlyttet etter arrestasjon Også faren er siktet for lignende befatning med mange hundre tusen kroner. Politiet jobber ut fra at størrelsesorden på totalsummene i siktelsene generelt kan bli betydelig utvidet.

I en telefonsamtale som ble avlyttet av politiet for bare tre uker siden skal moren ha uttrykt bekymring for en av transaksjonene på rundt 300 000 kroner, like etter at Sajjad Hussain ble pågrepet av politiet på Gardermoen 16. august. Etter det Dagbladet forstår mener etterforskerne at uttalelsene i avlyttingsmaterialet peker mot at kvinnen har forstått at pengeflyttingen var problematisk med tanke på straffesaken.

Helerisiktelsen innebærer at politiet mener pengene stammer fra kriminell virksomhet, men at det ikke nødvendigvis kan dokumenteres hva kriminaliteten har bestått av.

Kjøpte leilighet i Tyrkia Dagbladet kjenner til at overføringene inntatt i siktelsen ikke er første gang morens privatøkonomi ser ut til å være blandet inn i penger fra sønnens forretningsdrift.

AVLYTTET MORA ETTER PÅGRIPELSEN: Daglig leder og eier i Lime Minipris Sajjad Hussain ble pågrepet 16. august. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AVLYTTET MORA ETTER PÅGRIPELSEN: Daglig leder og eier i Lime Minipris Sajjad Hussain ble pågrepet 16. august. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Ifølge dokumentasjon Dagbladet har fått tilgang til, ble det 17. september i fjor gjennomført en større  pengeoverføring fra selskapet Proscan AS til en konto i den tyrkiske banken Sekerbank som står i navnet til den 57 år gamle kvinnen. Beløpet som er angitt  er «76 000». Én kilde opplyser at det dreier seg om euro - i såfall rundt 600 000 kroner, men valutaen framgår ikke av dokumentet.

I november 2013 blir moren, ifølge et tyrkisk eiendomsskjøte med navn og passbilde av kvinnen, eier av en leilighet ved middelshavskysten i landet.

Proscan AS var et leasingselskap sønnen Sajjad Hussain eide 50/50 sammen med en forretningsmann (47) fra Larvik, men som gikk konkurs etter mindre enn ett år. Også 47-åringen ble denne uka pågrepet og avhørt, og er nå siktet for grovt bedrageri. Så seint som i mai hadde hadde selskapspartneren kontoravlukke i de samme lokalene som Limes hovedkontor på Tøyen.

Norskpakistansk forbruk Det står nå sentralt i etterforskningen å holde pengestrømmer og investeringer opp mot innrapporterte beløp og de siktedes offisielle inntekter. I går skrev Dagbladet at det under politiaksjonen tirsdag ble beslaglagt sekssifrede beløp i kontanter blant annet hjemme hos Sajid Hussain.

I forbindelse med en siktelse for skattejuks ved tidligere butikker, uttalte lillebror Sajjad Hussain til Dagbladet i april i år at han mener myndighetenes beregninger av antatt svarte millioner i privatøkonomien hans, har store mangler.

- Det er veldig stor forskjell på om de har beregnet ut fra vanlig forbruk for en nordmenn eller en pakistaner. Jeg trenger for eksempel ikke gå på restaurant eller ut og drikke på byen hele tida. Og i den perioden de snakker om var jeg faktisk fattig, sa Hussain.

- Uten skolegang Morens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, går langt i å antyde at kvinnens begrensede kunnskap om økonomi kan ha blitt utnyttet av andre. Hun nekter straffskyld.

- I den grad det har vært større transaksjoner på hennes konto eller lignende, er det et åpent spørsmål om hun har hatt kunnskap om det selv og om hun i det hele tatt har hatt forutsetninger for å vite hva som har foregått. Dette er en eldre kvinne uten skolegang, sier Furuholmen til Dagbladet.

Han mener pågripelsen av foreldrene grenser til sjikane og at varetektsfengsling er helt unødvendig ut fra forholdene i siktelsen.

- Han nekter straffskyld, men jeg kan ikke kommentere konkrete opplysninger, sier farens forsvarere, advokat Petter Bonde.

Påtaleleder Åsmund Yli ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger om de enkelte pengeoverføringene eller kontantbeløp.

- Men et av hovedmålene våre er å avdekke hvem som er de reelle eierne av penger og objekter og om det er noen realitet bak det som i utgangspunktet framstår som partene i ulike transaksjoner, sier Yli.

REAGERER: Advokat Morten Furuholmen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Advokat Morten Furuholmen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer