Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Avlyttet unge voldtektsofre med spionutstyr

Barneadvokat i 50-åra tiltalt for menneskehandel, voldtekt og hallikvirksomhet.

ADVOKATBOLIG: De seksuelle overgrepene skal ha skjedd i den tidligere advokatens bolig i Oslo. Foto: Hennig Lillegård / Dagbladet
ADVOKATBOLIG: De seksuelle overgrepene skal ha skjedd i den tidligere advokatens bolig i Oslo. Foto: Hennig Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En barne- og familieadvokat fra Oslo er nå tiltalt for voldtekt, menneskehandel, hallikvirksomhet og hemmelig avlytting i en sak der tre unge afrikanske kvinner ifølge politiet er ofrene.

- Kvinnene dette dreier seg om tok kontakt med politiet. Saken er i hovedsak basert på deres forklaringer, sier statsadvokat Berit Johannessen til Dagbladet.

Nekter for alt
Mannen giftet seg med den ene kvinnen etter en måned, og framstiller sin omgang med alle tre gjennom 2007 som frivillige kjærlighetsforhold uten vold eller tvang.

- Han avviser de forhold som tiltalen bygger på, og erkjenner dermed ikke straffskyld for noe, sier tiltaltes forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

Men påtalemyndigheten mener tiltalte hentet sårbare og fattige kvinner fra Afrika ved å love dem skolegang eller penger, før han tilbake i Norge blant annet utsatte dem for voldtekter med ukjente menn i leiligheten hans i Oslo.

Sex-annonserte
«Når hun protesterte, lugget eller slo han henne eller truet med å «sende henne tilbake til [hjemlandet]» eller truet med å sende seksuelle bilder av henne til hennes familie», heter det om kona i tiltalen.

Hun skal ha blitt tvunget til sex med både advokaten, kamerater av ham og fremmede kvinner. En annen kvinne skal ha blitt slått, tatt kvelertak på og blitt truet med utkastelse om hun sa nei til mannens opplegg.

Han skal ifølge tiltalen også ha laget bildeannonser med de to andre kvinnene, som han la ut på norske sexsalg-nettsteder. Mannens seksuelle preferanser, og ikke nødvendigvis økonomi, skal ha vært det viktigste motivet bak den påståtte hallikvirksomheten.

Et av de andre alvorlige punktene i tiltalen er en voldtekt som skal ha blitt gjennomført «til tross for at [N.N] skrek og forsøkte å dytte ham unna», ifølge tiltalen.

Overvåket
Begge kvinnene som skal ha blitt utsatt for det politiet regner som menneskehandel, ble også overvåket av mannen i hele 2007 ved hjelp av utstyr kjent fra spionfilmer.

Advokaten skal ha gitt kvinnene hver sin mobiltelefon som hadde installert et program som gjorde at han kunne avlytte samtalene deres. I håndveska til kona installerte han i tillegg en mikrofon med sender som også fanget opp lyd fra omgivelsene hun beveget seg i, ifølge tiltalen.

SEXSALG: Den tiltalte skal også ha lagt ut bildeannonser med kvinnene på et nettsted for sexsalg. Foto: Faksimile
SEXSALG: Den tiltalte skal også ha lagt ut bildeannonser med kvinnene på et nettsted for sexsalg. Foto: Faksimile Vis mer

Fortsatt advokat
Mannen ble pågrepet på sitt advokatkontor i Oslo i januar i fjor, og satt varetektsfengslet en kort periode.

- Han har en løpende advokatpraksis og dette volder mye problemer for ham, sa hans daværende forsvarer etter arrestasjonen.

Like etter løslatelsen fortsatte imidlertid siktede å jobbe med flere barnevern- og barnefordelingssaker, mannen spesialfelt. Tiltalte skal også ha møtt som forsvarer i et fengslingsmøte tidligere i år

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, som skal suspendere bevillinger, skal rutinemessig få tiltalebeslutninger mot advokater tilsendt, men det var i går ikke kjent hvordan barneadvokatens sak blir behandlet.

- I slike saker må man alltid balansere to hensyn - både forholdet til en advokats «fornødne tillit», men også prinsippet om at ingen er skyldige før de er dømt i en domstol, sier Berit Reiss-Andersen, leder av Advokatforeningen.

Hun vil ikke kommentere tiltalen mot barneadvokaten, da det ikke er foreningen som fører slike tilsyn.

- Jeg forutsetter at tilsynsrådet har tatt en grundig vurdering.

Dagbladet var i går ettermiddag i kontakt med den tiltalte på telefon, men han ønsker ikke å uttale seg. Rettssaken er berammet til april neste år og vil trolig vare i tre uker.

DEN TILTALTE: En barne- og familieadvokat fra Oslo er nå tiltalt for voldtekt, menneskehandel, hallikvirksomhet og hemmelig avlytting i en sak der tre unge afrikanske kvinner ifølge politiet er ofrene.
DEN TILTALTE: En barne- og familieadvokat fra Oslo er nå tiltalt for voldtekt, menneskehandel, hallikvirksomhet og hemmelig avlytting i en sak der tre unge afrikanske kvinner ifølge politiet er ofrene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media