Avlytting OK

Ble Annan virkelig avlyttet? Kommer Short til kort?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beskyldningene fra britenes eks-statsråd Clare Short har gitt en hel verden inntrykk av at hemmelige agenter må ha brutt seg inn i generalsekretær Kofi Annans kontor øverst i FN-bygningen på 1. aveny i New York og montert avansert avlyttingsutstyr i telefonapparater og taklamper.

Det er godt mulig. Men langt fra sikkert.

Short opplyste i går at britiske agenter fikk i oppdrag å overvåke FN, spesielt Annans kontor.

Short har opptrådt grovt illojalt ved å røpe forhold hun fikk kjennskap til som regjeringsmedlem. Kanskje brøt hun også loven om statshemmeligheter. Skal det forsvares, må etterretningstjenestens overgrep være så stygt at allmenheten få vite om det. Da er Short helten, en såkalt whistleblower.

Lufta for alle

Men det hun skal ha sett, er utskrifter av samtaler hun selv har hatt med Annan.

Utfra det vi hittil har fått vite, er det like sannsynlig at utskriften, hvis den finnes, stammer fra en samtale en etterretningstjeneste har plukket opp i eteren. Verdens fremste spesialister på dette er amerikanske NSA og britenes eget GCHQ.

Dette er institusjoner som ikke planter mikrofoner. De overvåker derimot telekommunikasjoner over store deler av verden for å følge med på hva andre land foretar seg, avsløre terrorister, fakke forbrytere og spionere.

Ulovlig?

Britisk lovgivning setter ifølge John Keegan i Daily Telegraph strenge rammer for hvordan dette materialet kan brukes i retten. Men virksomheten er i utgangspunkt ikke illegal, mener avisa som på lederplass angriper Short kraftig.

Dypest sett dreier dette seg om hvilke trusler vi møter, hvem vi stoler på, og om vi aksepterer annen overvåkning enn den norsk politi og etterretningstjeneste foretar for å motvirke spionasje og lovbrudd.

Paradoks

Her står paradoksene i kø: USA kritiseres både for å overvåke telekommunikasjoner, og for ikke å ha fanget opp al-Qaidas terrorplaner før 11. september. NSA hudflettes for å avlytte europeiske telekommunikasjoner, samtidig som vi skammer oss over at Nato ikke fakker Serbias massemordere.

Alle overvåker alle, hvis de klarer. Var det klokt å avsløre for Clare Short at man også fanget opp samtaler til Annan? Enten de foregikk mellom den innbitte Blair-kritikeren og FNs generalsekretær, eller utskriftene stammet fra en samtale mellom Annan og eksempelvis Russlands FN-ambassadør? Avgjort ikke.