Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global oppvarming:

Avmagret isbjørn forvillet seg til landsby

Skal ha reist 700 kilometer på et isflak.

MAGER: Denne isbjørnen inntok den russiske landsbyen Tilichiki tidligere denne uka. Foto: Alina Ukolova / AP / NTB Scanpix
MAGER: Denne isbjørnen inntok den russiske landsbyen Tilichiki tidligere denne uka. Foto: Alina Ukolova / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i landsbyen Tilitsiki på Kamtsjatka-halvøya i Russland fikk seg en overraskelse av de sjeldne da en avmagret isbjørn vandret hvileløst rundt i gatene på leting etter mat - milevis fra sitt naturlige habitat.

Russiske medier, inkludert The Siberian Times, skrev onsdag at den unge isbjørn-hannen trolig har tatt seg fra Tsjukotka i nord til den lille landsbyen 700 kilometer unna på et isflak.

LANG VEI: Det anslår at isbjørnen har reist om lag 700 kilometer fra sitt naturlige habitat på et isflak. Foto: Google maps / Dagbladet
LANG VEI: Det anslår at isbjørnen har reist om lag 700 kilometer fra sitt naturlige habitat på et isflak. Foto: Google maps / Dagbladet Vis mer

Vil ikke overleve

I begynnelsen skal bjørnen ha vært svært aktiv, men etter hvert virket den svakere, ifølge distriktsjef Svetlana Gubareva.

Ettersom han ikke så ut til å fange mat på egen hånd, har lokalbefolkningen prøvd å mate den med fisk, men han spiste ikke mye. Han skal ha holdt seg nede ved en bukt nær den lokale politistasjonen - et godt stykke unna bebyggelsen. Politiet holder vakt for å passe på at ingen nærmer seg.

Fotograf Alina Ukolova var blant dem som oppsøkte isbjørnen, for å ta bilder og videoer hun har lagt ut i sosiale medier.

Ekspertene mener sannsynligheten for at isbjørnen vil overleve dersom den forblir i området er liten. Lokale myndighetene er derfor i gang med å arrangere skyss nordover med helikopter.

Sårbare for global oppvarming

Det er ikke første gang denne vinteren at russiske landsbyboere har fått besøk av isbjørner langt unna sitt naturlige område. I februar ble det innført unntakstilstand på den sørlige delen av øya Novaja Zemlja i Nord-Russland etter en «masseinvasjon» av isbjørner i boligstrøk.

Folk var redde for å forlate husene sine og sende barna sine på skolen. For å sikre lokalbefolkningen så myndighetene seg nødt til å installere ekstra gjerder rundt barnehagene. I tillegg ble det satt inn militært personell til å patruljere gatene.

Fordi isbjørner er avhengige av is på sjøen, er de også svært sårbare for global oppvarming. Når isen smelter kan dette i økende grad gjøre det vanskeligere å jakte på sel, som er deres naturlige bytte.

- På grunn av klimaendringer blir Arktis varmere. Det betyr at jaktterritoriet blir mindre og mer krevende å operere i. Isen trekker seg tilbake, og isbjørner ser etter måter å overleve på. Den enkleste måten er å oppsøke mennesker, sier talsperson i Greenpeace, Vladimir Chuprov, til nyhetsbyrået Associated Press.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!