- Avmakt for Ap til 2001

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen tror ikke på Ap-makt før tidligst etter neste stortingsvalg. Bjørndalen tror heller ikke på noe budsjettsamarbeid mellom Ap og sentrumspartiene i denne stortingsperioden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sentrumspartiene, Frp og Høyre har funnet hverandre for hele perioden. Det er nå også snart bare to år igjen av den. Jeg tror Ap må samle kreftene mot stortingsvalget og sikre seg et flertallsgrunnlag i Stortinget da, sier Bjørndalen i Dagbladet.

Resignert

Bjørndalen, leder i det største industriforbundet i LO og medlem av sentralstyret i Ap og i den viktige samarbeidskomiteen mellom LO og Ap, har altså resignert.

Maktpausen som startet da Jagland gikk fra regjeringsmakten høsten 1997 etter sitt 36,9-ultimatum, vil vare hele stortingsperioden, tror Bjørndalen.

Og ikke bare det: Han tviler sterkt på at Ap får dreid politikken til venstre gjennom budsjettsamarbeid til høsten. Med mindre Ap gjør et veldig godt kommunevalg og sentrumspartiene gjør det dårlig.

Bjørndalens analyse sier sitt om hvilken situasjon Ap i opposisjon har havnet i.

Skyggeboksing

De siste dagene har både Ap-leder Thorbjørn Jagland og sentrumspartiene kommet med nye samarbeidsinvitter. Men noen krystallklar avklaring på hvordan Ap vil forholde seg til kontantstøtten i høstens runde, er ikke kommet.

- Det foregår nå litt skyggeboksing mellom Jagland og Bondevik. Men jeg tror uansett ikke på noe samarbeid, sier Bjørndalen.

I fjor gikk Bjørndalen ut og sa at Ap burde godta at kontantstøtten er vedtatt, for å få til budsjettløsninger med sentrum om andre viktige saker. Han ble imidlertid effektivt satt på plass av Ap-ledelsen.

I år sier Bjørndalen at han synes Jagland har gått langt nok i sine uttalelser om kontantstøtten.

- Kontantstøtten er en utdelingspolitikk vi er mot. Men for oss er næringspolitikken viktigst. Vi har større tillit til Aps næringspolitikk enn andres. Derfor er det svært viktig at Ap får innflytelse på budsjettet. Ap må strekke seg langt for å få til det, sier han.