Avni (11) begravet

Tårene trillet da søstrene til Avni Veseli tok farvel, og gutten ble fulgt til graven av opp mot to tusen albanere i Kosovo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CABRA (Dagbladet): Elleveåringen døde sammen med bestevennen Egzon Deliv (12) etter at de ble jaget ut i den strie elva Ibar av ei gruppe serbere og en hund. Enda en gutt er savnet, mens Egzons storebror overlevde. Dødsfallene utløste opptøyer i Kosovo som i løpet av de siste dagene har kostet 28 menneskeliv. 3600 er fordrevet fra hjemmene sine.

Inne i gymsalen til skolen i landsbyen går venner og familie nærmest i oppløsning da kistene med de to guttene blir båret inn. Flere kvinner besvimer, og mange må dusjes med vannflasker for å holde på bevisstheten.

- Jeg har ikke ord for hva jeg føler i dag, og jeg hadde aldri trodd at det skulle komme en dag som denne, sier Avnis søster Sebihane Veseli (14) til Dagbladet etter at begravelsen er over. Under hele seremonien var hun oppløst i tårer.

Over hodene på følget hang det hele tida minst to militærhelikoptre som overvåket situasjonen. Tungt bevæpnet italiensk politi sto på alle jordene rundt landsbyen.

På veien fra Pristina til Cadra kjørte vi gjennom fire store sjekkpunkter, der alle biler ble undersøkt. Den første sjekken var det norske KFOR-soldater som sto for, midt på den historiske Kosovosletta.

- Vi skal forhindre massemobilisering. Derfor stanser vi alle biler med mer enn fem personer, sier bataljonssjef Aril Brandvik til Dagbladet. - Vi er veldig spente, og dette er en test på hvor langt prosessen er gått siden forrige uke.

Ute på høyden der guttene ble gravlagt, satt klassekamerater foran folkemassen med hjemmelagde plakater der det sto «Stopp volden» og «Vi vil ha fred». Familiene til de døde har på lokalt fjernsyn oppfordret albanere både til ikke å starte noen opptøyer, og til helst ikke å komme i begravelsen. Likevel kom flere tusen for å si farvel til guttene.

SØRGER: Slektninger av guttene fulgte de åpne kistene til deres siste hvilested.