Avokado-krigen: Nå svarer de kriminelle med høyteknologi

Opp til fire lastebiler med den verdifulle frukten stjeles daglig i Mexicos delstat Michoacán.

UMULIG: «Det er umulig å fortsette å ta disse tapene», sto det i en annonse rettet mot tyverier av lastebillass med avokado som meksikanske produsenter og eksportører igår fredag rykket inn i meksikanske aviser. Bildet er tatt i kommunen Uruapan i delstaten Michoacán i 2016. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/NTB Scanpix
UMULIG: «Det er umulig å fortsette å ta disse tapene», sto det i en annonse rettet mot tyverier av lastebillass med avokado som meksikanske produsenter og eksportører igår fredag rykket inn i meksikanske aviser. Bildet er tatt i kommunen Uruapan i delstaten Michoacán i 2016. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/NTB ScanpixVis mer

Krigen om avokadoen - en frukt som vokser på trær, selv om den kan minne om en grønnsak - har pågått i årevis i Mexicos vestlige delstat Michoacán, som ifølge The Guardian står for åtti prosent av USAs avokadoimport.

VEST FOR MEXICO BY: Delstaten Michoacán er det skraverte området, vest for Mexicos hovedstad Mexico by. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock
VEST FOR MEXICO BY: Delstaten Michoacán er det skraverte området, vest for Mexicos hovedstad Mexico by. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock Vis mer

Nå drar det seg til, med tyverier i et omfang som produsentene ikke lenger kan leve med.

- De stjeler mellom sju og ti lastebiler i uka, sa David Ruiz, talsmann for APEAM, den nasjonale bransjeforeningen for produsenter og eksportører av avokado, til Mexico by-baserte Excelsior i mars.

Nå melder The Guardian at tyveriene noen dager er oppe i så mye som fire lastebiler.

Enorme tap

«Å mislykkes i å stoppe tyveriene av disse lastebilene vil gjøre en uopprettelig skade på avokadoindustrien», heter det i en reklamekampanje som ifølge Guardian ble publisert i meksikanske aviser fredag.

Hver av lastebilene tar åtte tonn, en last som ifølge Excelsior er verdt drøyt 90.000 kroner (200.000 meksikanske pesos). Da blir tapene store, i et land med et mye lavere prisnivå enn Norge.

«Det er umulig å fortsette å ta disse tapene», står det i annonsen som ble publisert på fredag.

Der oppfordres det til en offensiv mot bandittene, som i stor grad antas å tilhøre organiserte, kriminelle bander. Ofte ligger de i innbyrdes strid.

Slik har det vært i mange år. Michoacán er kjent som delstaten hvor den tidligere presidenten Felipe Calderón i 2006 innledet sin krig mot narkotikakartellene.

Slåss med GPS

For å begrense tapene, har produsentene tatt i bruk avansert teknologi. Blant annet forteller David Ruiz at en stjålet lastebil nå kan fjern-stoppes ved hjelp av GPS-signaler.

Problemet er at bandittene svarer med samme mynt, for å unngå at stjålne lastebiler påføres motorstopp.

- Nå har de teknologi som hindrer at det skal skje. De forbedrer seg altså, for det er åpenbart at hvis de gjør det godt med denne tyveri-forretningen, investerer de også for å kunne stjele med mindre risiko, sier Ruíz til Excelsior.

Inntil videre tyder ingenting på at avokado-krigen vil ta slutt med det første. Den bølger fram og tilbake, med erobrede og gjenerobrede lastebiler.

- Gir seg aldri

For tre uker siden var politiet som trakk det lengste strået, etter et tips på nødtelefonen 911, da de beslagla en stjålet, rød lastebil med åtte tonn avokado på veien mellom byene Pátzcuaro og Morelia.

«SSP (politiet) vil aldri gi seg på å slåss mot hvilken som helst handling mot sikkerheten til innbyggerne i Michoacán», forsikres det i artikkelen på nettstedet Quadratín.