Avpolitisert skole?

De første reaksjonene på Kristin Halvorsens invitt til forlik om skolen er negative. Det er bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIN HALVORSEN

vil avpolitisere skolen. Den skal stå over politikken, omtrent som monarken. Det er unektelig et merkelig utspill fra lederen for et parti som kaller seg sosialistisk. En avpolitisert skole er en skole styrt av skolens fagfolk, pedagogene, akkurat som en avpolitisert økonomi er en økonomi styrt av økonomer. Men politikkens oppgave er jo å gi fagligheten innhold og retning. Skolen har siden tidenes morgen vært en arena for strid om nåtid og framtid. Et slikt felt kan selvsagt ikke avpolitiseres. Snarere tvert imot: Nettopp med skolen som skjæringspunkt burde det være mulig å revitalisere samfunnsdebatten nå da utdanningsminister Kristin Clemet så klart og tydelig representerer et nytt distinkt kunnskapsregime: siviløkonomenes. Hun ser på skolen først og fremst som et redskap for den økonomiske konkurransen landene imellom i en globalisert tidsalder. Det er konkurransens pedagogikk som nå står i høysetet og effektivitet er den største verdien.

HVIS IKKE

opposisjonens ledende partier ser dette, og utvikler en politikk som kan fungere som et alternativ, fortjener vi selvsagt ikke noe bedre enn Halvorsens forlikspolitikk. Jeg tror denne fattigdommen på alternativ tenkning henger sammen med sviktende ideologisk diskusjon innad i partiene. Det blir med pedagogikken som med samfunnsøkonomien: de er unndratt politisk diskusjon. Barnehagepriser, derimot, kan man diskutere høst, vinter og vår. Det er selvsagt en slags logikk i dette, for økonomi og pedagogikk er like i den forstand at de er substansløse fag. Pedagogikken er primært blitt et fag som handler ikke om oppdragelse og dannelse, men om didaktikk: Hvordan lære å lære? Hva man skal lære, er det ikke så farlig med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer