- Avsettelsen var ikke et militærkupp

Det var et «et demokratisk kupp» der hæren bisto, sier Nupi-forsker Henrik Thune.

GLADE: Demonstranter jubler over avsettelsen av den egyptiske presidenten Mohamed Mursi. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/NTB Scanpix
GLADE: Demonstranter jubler over avsettelsen av den egyptiske presidenten Mohamed Mursi. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avsettelsen av Mohamed Mursi er ikke et militærkupp, ifølge seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Henrik Thune.

Thune kaller fjerningen av Mursi «et demokratisk kupp», der hæren har bistått.

- Det er en konsekvens av at den demokratiske prosessen har gått av sporet det siste året, noe som er begge parters ansvar, sier Thune til NTB.

Han ser avsettelsen som del av en pågående revolusjon i Egypt, men understreker at den ikke løser landets grunnleggende problemer.

Verken USA, Storbritannia, EU eller FN karakteriserte i sine første kommentarer avsettelsen av Mursi som et militærkupp.

Kupp Ifølge lederen for den egyptiske opposisjonen var fjerningen av Mohamed Mursi en revolusjon, ikke et kupp.

- Det som skjedde i dag i Kairo, i Alexandria og alle byer og landsbyer i Egypt, var en folkelig revolusjon mot Det muslimske brorskapets styre, sier lederen for det sosialdemokratiske partiet, Mohammed Abu al-Ghar.

- Dette var ikke et militærkupp, det var en revolusjon med hjelp av militæret. Vi ønsker ikke og vil ikke akseptere et militærstyre. Rollen til hæren og politiet vil bli å bevare indre sikkerhet og grensekontroll. Politisk arbeid vil bli utført av sivile styrker, sier han videre.

Egypt-eksperten Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Københavns Universitet, er uenig:

- Det er sterkt bekymringsverdig. I mine øyne er det et militærkupp selv om militæret ikke tar makten, men gir den til noen. Polariseringen som har vært i Egypt stanser ikke med dette, den blir sementert, sier professoren.

«Omringet» Thune mener viktige spørsmål fremover blir hvor lang tid overgangsprosessen tar og hvordan Det muslimske brorskap forholder seg til den.

Lederen av NUPIs program for Midtøstenpolitikk peker på at brorskapet nå er «omringet» politisk ved at ikke bare opposisjonen, men også det nest største islamistiske partiet al-Nour, støtter fjerningen av Mursi.

Han mener det blir svært viktig å skape et bedre klima mellom de politiske partiene, og fremholder at forfølgelse av brorskapmedlemmer bare vil skape større rift mellom gruppene.

- Dette et kjempeslag mot brorskapet. De har to veier de kan gå. De kan komme tilbake politisk eller de kan gå tilbake til det de var, en religiøs, ikke-politisk bevegelse. Det er et stort spørsmål om dette er slutten på brorskapet som politisk parti, sier Thune til NTB.

(NTB)


BEGGE PARTERS ANSVAR: Avsettelsen av Mohamed Mursi er ikke et militærkupp, ifølge seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Henrik Thune.

Behandlet i PhotoShop
Foto MØLLER/METTE Dagbladet
BEGGE PARTERS ANSVAR: Avsettelsen av Mohamed Mursi er ikke et militærkupp, ifølge seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Henrik Thune. Behandlet i PhotoShop Foto MØLLER/METTE Dagbladet Vis mer