Avskaff 1. mai!

Å, underskjønne måned mai, disse korte uker da årstidene kjemper om overtaket mens scilla og snøklokker løftes varsomt gjennom jordskorpa!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Disse korte uker, innrammet av hver sin store politiske dag, den 1. og 17. mai, er for oss norske også tid for prøving av verdier, for test av samholdets symboler her i landet.

Og årets konklusjon må da bli at enda en gang står 1. mai til stryk.

Det har jo lenge vært åpenbart at arbeiderbevegelsens maidag egentlig er tømt for innhold. Den krampaktige retorikken om «kamp mot høyrekreftene» klinger hult i et land der arbeidervelgerne i praksis står på vippen mot Carl I. Hagen. De par hundres trofaste marsj under røde flagg og janitsjar gir en grell kontrast til alle munnfuller om folkets store masser. I det hele tatt, denne dagens språk klinger som et skurrende ekko fra en annen tid. At vi likevel feirer den med full fridag og offentlig flagging - selv trikkene kjører rundt med plastflagg på taket - må skyldes et hakk i historiens plate.

I stedet har vi jo fått en politisk à la carte-dag, med fritt fram for alle slags grupper. Årets friske innslag, Bløtkakeligaen, tas imot med overrasket oppmerksomhet, som en mykere variant av de mer militante steinkastere, nynazister, Blitzere og andre bråkmakere. Trenden er internasjonal. I verdens metropoler brukes maidagen nå som et utgruppenes årlige storoppgjør med politiet. Et sammensurium av ekstremister fyller dagen med så mange forvirrende former at den for lengst har mistet sin samlende mening.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer