- Avskaff monarkiet

- Det eneste som er igjen av kongehuset nå, er den sosiale snobbismen og minnene om folkekongen på trikken. Professor Trond Nordby mener tida er moden for en diskusjon om å avskaffe monarkiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En passende avslutning vil være når kong Harald (61) når pensjonsalderen.

- En kolonialhandler på hjørnet ville ikke kunne oppnådd å bli kastet glans over slik Rimi-Hagen nå har fått til. Hagen er blitt stor og mektig - nærmest et nasjonalt ikon. Og hans kontakt med kongehuset gjør ham enda større, sier professor Trond Nordby etter at Dagbladet i går skrev om kongens hittil ukjente nettverk, hvor Rimi-sjef Stein Erik Hagen også deltar. Hagen, Gerhard Heiberg og Otto Grieg Tidemand jaktet sammen - sist nå i høst.

Jappene inn
Nordby mener det er et nytt fenomen at de nyrike får innpass i kongehuset, mens det før var de veletablerte skipsrederne som rådde grunnen.
- Det viser at det er en vei oppover til de høyeste sosiale lag - via rikdom, sier Nordby og skisserer endringen av kongehuset på denne måten:

  • Kong Haakon: Den opphøyde verdighet. En konge som bar med seg selve institusjonen.
  • Kong Olav: Den folkelige kongen. Eventyrkongen
  • Kong Harald: Nyliberalismens konge. Omgås økonomiske topper som aler opp fasaner for skyting. Jappetida har nådd kongehuset. - Denne utviklingen viser at vi ikke har noen garanti mot store skandaler i framtida. I stedet for å risikere det, kan vi like godt gravlegge hele institusjonen. En president på åremål er en bedre løsning. Kåre Willoch, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland eller Kristin Halvorsen ville vært utmerkete presidentkandidater, mener Nordby. Han håper diskusjonen nå tar fart slik, og mener en passelig avslutning på monarkiet er at kongen går av ved fylte 67 år. - Det er merkelig at disse nyrike kan kjøpe seg til status og sole seg i glansen av kongehuset. Og det er pinlig at kongehuset ser seg tjent med det. Det vitner om sviktende vurderingsevne. Kongehusets demokratiske fasade slår sprekker, sier førsteamanuensis i politisk historie, Bjørn Qviller. Men han setter også spørsmålstegn ved næringslivets rolle: - Mens kapitalistene tidligere donerte penger til åreknuter på Rikshospitalet eller andre allmennyttige formål, bruker nå kapitalistene penger på å kjøre veldig fort, skyte halvtamme dyr og sponse gamper.

Uheldig for monarkiet

Kongebokforfatter Per Øyvind Heradstveit gikk i sommer heftig ut i Dagbladet og ba Hans Majestet om å si nei til å delta under åpningen av det norskeide senteret i Latvia hvor Rimi-Hagen er medeier. - Hvordan vurderer du situasjonen nå? - Jeg står fast på mitt råd. Kongen må få ha sine venner, men når man kan sette spørsmålstegn ved koblinger, er det uheldig. Jeg spør: Er monarkiet tjent med dette? Jeg tror ikke det. Man må unngå at det kan settes spørsmålstegn ved kongens kameratskaper, sier Heradstveit.