- Avskaff monarkiet

- Det eneste som er igjen av kongehuset nå, er den sosiale snobbismen og minnene om folkekongen på trikken. Professor Trond Nordby mener tida er moden for en diskusjon om å avskaffe monarkiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En passende avslutning vil være når kong Harald (61) når pensjonsalderen.

- En kolonialhandler på hjørnet ville ikke kunne oppnådd å bli kastet glans over slik Rimi-Hagen nå har fått til. Hagen er blitt stor og mektig - nærmest et nasjonalt ikon. Og hans kontakt med kongehuset gjør ham enda større, sier professor Trond Nordby etter at Dagbladet i går skrev om kongens hittil ukjente nettverk, hvor Rimi-sjef Stein Erik Hagen også deltar. Hagen, Gerhard Heiberg og Otto Grieg Tidemand jaktet sammen - sist nå i høst.

Jappene inn Nordby mener det er et nytt fenomen at de nyrike får innpass i kongehuset, mens det før var de veletablerte skipsrederne som rådde grunnen. - Det viser at det er en vei oppover til de høyeste sosiale lag - via rikdom, sier Nordby og skisserer endringen av kongehuset på denne måten:

  • Kong Haakon: Den opphøyde verdighet. En konge som bar med seg selve institusjonen.
  • Kong Olav: Den folkelige kongen. Eventyrkongen
  • Kong Harald: Nyliberalismens konge. Omgås økonomiske topper som aler opp fasaner for skyting. Jappetida har nådd kongehuset. - Denne utviklingen viser at vi ikke har noen garanti mot store skandaler i framtida. I stedet for å risikere det, kan vi like godt gravlegge hele institusjonen. En president på åremål er en bedre løsning. Kåre Willoch, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland eller Kristin Halvorsen ville vært utmerkete presidentkandidater, mener Nordby. Han håper diskusjonen nå tar fart slik, og mener en passelig avslutning på monarkiet er at kongen går av ved fylte 67 år. - Det er merkelig at disse nyrike kan kjøpe seg til status og sole seg i glansen av kongehuset. Og det er pinlig at kongehuset ser seg tjent med det. Det vitner om sviktende vurderingsevne. Kongehusets demokratiske fasade slår sprekker, sier førsteamanuensis i politisk historie, Bjørn Qviller. Men han setter også spørsmålstegn ved næringslivets rolle: - Mens kapitalistene tidligere donerte penger til åreknuter på Rikshospitalet eller andre allmennyttige formål, bruker nå kapitalistene penger på å kjøre veldig fort, skyte halvtamme dyr og sponse gamper.

Uheldig for monarkiet

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer