Avskaffer helvete

Navn: Kjetil GrandalAlder: 43 Yrke: Universitetslektor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag 25. januar 1953 holdt Ole Hallesby radiohøymesse i NRK og sa blant annet: «Hvordan kan du som er uomvendt legge deg til å sove om kvelden - du som ikke vet om du våkner i din egen seng eller i helvete?» I februar i år forsvarte Kjetil Grandal sin doktoravhandling for det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Der konkluderte han at helvete ikke fins, og at det i himmelen vil være plass til alle. Absolutt alle.

Grandal har en sjelden bakgrunn som teolog: 26 år gammel hadde han avsluttet realfagstudiet med hovedfag i sannsynlighetsregning. Om nytteverdien av realfag i et teologisk studium sier han til Dagboka: - Med bakgrunn i et slikt studium blir du ikke redd for logiske utfordringer. Det betyr ikke at jeg tror at alle gåter kan forklares logisk. Det betyr at man ikke skal gi seg for raskt med logikken.

På gresk fins et ord som dekker tanken om at Jesu frelsesgjerning gjelder alle mennesker. Det er apokatastasis . Ifølge avisa Vårt Land, som vi i slike spørsmål har stor tiltro til, og som i går hadde et tosiders intervju med Grandal, er apokatastasis-tanken omstridt. Teologer som Martin Luther og Eberhard Jüngel har opp gjennom åra satt store spørsmålstegn ved motsetningen mellom Guds angivelige store kjærlighet og de bibelske beskrivelser av helvetes evige pine. Grandal konkluderer i sin sterkt roste doktoravhandling at hvis kristen tro tar Guds grensesprengende kjærlighet på alvor, har den et velbegrunnet håp om at Gud til slutt vil inkludere alle mennesker i sitt fellesskap. Uansett om man tror eller ikke tror.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer