Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avskiltet

Samemotstanderne i Kåfjord jubler. Nå er det slutt på samiske veiskilt i kommunen. De siste fem årene har Statens vegvesen brukt 160000 kroner på skiltene. Det siste skiltet fikk stå i tre dager før det ble delt i to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en seier for oss. De som ødelegger skiltene, har min fulle støtte, sier Jens Ivar Simonsen, en av mange motstanderne mot et samisk Kåfjord.

Ti års kamp

I snart ti år har kampen for og mot samisk språk og kultur splittet kommunen.

Veiskiltene er selve symbolet på striden. På skiltene står kommunenavnet både på samisk og norsk: «Gaivuona suohkan» og «Kåfjord kommune». Det misliker mange sterkt. Skiltene får stå i fred et par dager før motstanderne skyter på dem eller maler over dem.

Ikke flere skilt

- Dette er en hjertesak, vi blir ikke lei før Kåfjord er ute av samisk forvaltningsområde, sier Simonsen.

- Vanlige veiskilt holder i 12 år, her får de stå et par dager. Vi har brukt nesten 160000 kroner på å bytte skilt i Kåfjord de siste fem åra, sier Almar Leirbakk i Statens vegvesen.

- Jeg synes dette er tragisk, sier Lene Hansen i sameforeningen Riddu Riddu. - Alle innbyggerne er tapere. Vi fordi skiltene har symbolverdi, motstanderne er tapere fordi det er lite konstruktivt å kjempe på denne måten.

- Motstanderne har vunnet nå, sier Harry Solhaug, same og nordmann fra indre Kåfjord.

- Jeg håper bare de er fornøyde og ikke finner på mer tull, sier Solhaug.

- TRAGISK: - Godt motstanderne bare går løs på døde ting, sier Lene Hansen i foreningen Riddu Riddu. Her foran et skilt det er skutt på, som nå stilles ut på Tromsø Museum.