Avskjed på grått papir

De tørket tårene med avispapiret de produserte natta til i går. Det var «siste vals» for maskinen PM 7 på Union i Skien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN(Dagbladet): Klokka ti på halv ni i går morges var det slutt på all avispapirproduksjon. Noen felte en tåre, andre bannet. Kampen for å redde jobben var definitivt tapt. Flere på det siste skiftet på maskinen som har produsert avspapir, stilte med sørgeband.

Om fire uker er det også stoppp på PM6, maskinen som lager bokpapir. Da blir det stille i hallene på den tradisjonsrike bedriften på Klosterøya i Skien.

Ingen vet hva som vil skje på fabrikktomta. Norske Skog sa tvert nei til å selge til Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen, som ville drive produksjonen av bokpapir videre.

Sinne og bitterhet

-  Nå vet jeg hvorfor regjeringa kaller seg rød-grønn, sa hovedverneombud Bent Sevaldsen i går morges.

-  ?

-  Rød fordi den er flau, grønn fordi den er uvitende. Politikerne rant oss ned før valget. Siden har vi ikke sett mye til dem. Det er meningsløst at samfunnet godtar at arbeidsplasser i industrien som går med overskudd blir nedlagt, sier Bent Sevaldsen.

Litt galgenhumor var det riktignok blant folka på Union i går, men mest bitterhet.

 SORG OG FORTVILELSE: Mange av de ansatte stilte med sørgebind og tok til tårene da all avispapirproduksjon ble stoppet på Union i Skien. Foto: Tom Riis
SORG OG FORTVILELSE: Mange av de ansatte stilte med sørgebind og tok til tårene da all avispapirproduksjon ble stoppet på Union i Skien. Foto: Tom Riis Vis mer

En uviss framtid

Av de 380 ansatte har et hundretall fått seg jobb i annen industri i Grenland. Norske Skog vil dessuten tilby ansatte jobber i konsernets andre fabrikker. Detaljene skal være klare i løpet av neste måned.

For mange kan det bety ukependling til fabrikken i Skogn i Nord-Trøndelag eller til Saugbruksforeningen i Halden. Eldre arbeidstakere får tilbud om sluttpakke i kombinasjon med førtidspensjonering.

PM7 har produsert 50 tusen tonn avispapir i året, til sammen 3,5 millioner i løpet 28 år. Flere har jobbet på maskinen i alle de 28 åra. Det er ikke rart de hadde tårer i øyene under «den siste valsen».

-  Jeg kaller det bare min maskin, sa driftsleder Kjell Åge Isaksen.

Den siste tømmerstokk

Det er en mager trøst for mange at Norske Skog vil lage en minnebok med bilder av alle som har jobbet på Union. Den skal de ansatte få i avskjedsgave når portene snart lukkes for godt.

I går ble de siste tømmerstokkene fløtet ned skiensvassdraget, og en unik industrihistorie er over.

SISTE FARVEL: Arbeiderne rev til seg sitt siste stykke papir fra valsa. 133 års stolt industrihistorie går mot slutten.