Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avskjedssak kan ta lang tid

En avskjedssak mot de to sogneprestene i Finnmark kan ta lang tid. Det er også uvisst om de vil miste retten til å praktisere som prester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når kirkeminister Jon Lilletun nå har bestemt seg for å forberede avskjedssak mot sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino og sogneprest Arne Thorsen i Gamvik, skal de to gis anledning til å forklare seg muntlig for departementet. Dette går fram av tjenestemannsloven. Prestene er innkalt til hver sin samtale 14. juli, og er også bedt om å gi en skriftlig uttalelse innen denne datoen.

Dersom disse samtalene ikke fører til at prestene innordner seg biskop Ola Steinholt, vil det bli reist avskjedssak. Et vedtak om å gå til avskjedssak, treffes av Kongen i statsråd. Prestene vil bli suspendert med øyeblikkelig virkning.

Embetsmenn

Årsaken til at det må reises avskjedssak for å få avsatt de to sogneprestene, er at de er embetsmenn. Ifølge Grunnloven kan embetsmenn bare avskjediges etter lov og dom.

I Kirken er det nå bare biskoper og proster pluss prester som ble utnevnt før 1989, som er embetsmenn. I 1989 ble ansettelsen av prester delegert til bispedømmerådene, og det er Kirkens egen sak å avskjedige dem.

En eventuell avskjedssak mot de to Finnmarks-prestene skal først opp i herredsretten. Kautokeino tilhører Alta domssogn, mens Gamvik tilhører Vardø.

Høyesterett

En avgjørelse kan ankes til lagmannsretten, og deretter kan den ankes til Høyesterett. Men terskelen for dette er blitt høyere de siste årene.

Avskjedssaken mot tidligere sogneprest Børre Knudsen var oppe i Høyesterett. Men sakene mot tidligere sogneprest Per Kørner og tidligere residerende kapellan Ludvig Nessa ble avslått av kjæremålsutvalget.

Vanligvis er det slik at man mister retten til å praktisere som prest etter en avskjedssak. Knudsen og Kørner fikk dispensasjon fra dette. De kan dermed utføre gudstjenester og andre prestetjenester med tillatelse fra den lokale presten. Ludvig Nessa kan ikke utføre prestetjeneste - han er fradømt kappe og krage.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!