FRA REGNSKOG TIL ÅPEN ÅKER:  En flik av en regnskog i Mato Grosso vest i Brasil  avskoget og tilsådd med soyabønner så seint som oktober i år. Foto: Paulo Whitaker, Reuters/NTB Scanpix.
FRA REGNSKOG TIL ÅPEN ÅKER: En flik av en regnskog i Mato Grosso vest i Brasil avskoget og tilsådd med soyabønner så seint som oktober i år. Foto: Paulo Whitaker, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Avskogingen i Brasils jungel skyter ny fart

Amazonas-alarm foran klimatoppmøtet i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avskogingen i Brasils del av Amazonas har økt med hele 16 prosent i år sammenlignet med i fjor.

Brasilianske myndigheter er overrasket over utviklingen.

Satellittdata viser at 5 831 kvadratkilometer regnskog er borte fra Brasils del av Amazonas. Det tilsvarer et areal større enn Akershus fylke.

De nye dataene bekrefter analytikernes antakelser om at avskogingen er på vei opp igjen etter at det ble registrert fall i 2014.

Norge har satset stort på å støtte tiltak som skal hindre avskoging i blant annet Brasil, men de norske utbetalingene til Amazonas-fondet stanser nå i desember, ifølge Bistandsaktuelt.

Om lag 30 prosent av klodens gjenværende regnskog står i Brasil.

De nye tallene viser at det er en sterk oppgang i avskogingen i Mato Grosso, et område der mye av Brasils korn- og kjøttproduksjon foregår.

- Det kom som en overraskelse, særlig økningen i avskogingen i Mato Grosso. Presset for mer tømmerhogst er igjen sterk, og kommer fra landbruks- og buskapsaktiviteter, sier Brasils miljøminister Izabella Teixeira.

ENGASJERT I REGNSKOG-VERN:  Kronprins Haakon ( sammen med Joao Meirelles fra organisasjonen Instituto Peabiru på øya Combú ved den brasilianske byen Belén, ved munningen av Amazonas, under et besøk i Brasil i forrige uke.Foto: Marianne Hagen, Hoffet / NTB Scanpix.
ENGASJERT I REGNSKOG-VERN: Kronprins Haakon ( sammen med Joao Meirelles fra organisasjonen Instituto Peabiru på øya Combú ved den brasilianske byen Belén, ved munningen av Amazonas, under et besøk i Brasil i forrige uke.Foto: Marianne Hagen, Hoffet / NTB Scanpix. Vis mer

Regnskogfondets hjemmeside finner du bakgrunnsstoff om regnskogens betydning.

12 ganger Norge
Den negative utviklingen er ikke spesielt godt nytt i forkant av klimatoppmøtet i Paris neste uke.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) understreker imidlertid at avskogingen er rundt 70 prosent lavere enn før 2012, da brasilianske myndigheter tok opp kampen mot avskoging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regnskogen i Brasils del av Amazonas er tolv ganger så stor som Fastlands-Norge. I et så stort område er det helt naturlig at årlige avskogingstall vil variere fra år til år, og det er trenden over flere år som er det viktigste. Trenden er klart positiv, sier Sundtoft.

Her er vurderingene til NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt) om hva klimatoppmøtet i Paris vil betyr. Det starter mandag.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram