Avskogingen øker kraftig i Amazonas

I juni ble det hogd mer enn fire ganger så mye regnskog som i samme måned i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom august i fjor og juni i år forsvant over 1.800 kvadratkilometer med regnskog i Amazonas, en økning på drøyt 100 prosent fra samme foregående periode, går det fram av en rapport fra miljøorganisasjonen Imazon.

Bare i juni ble det ryddet 184 kvadratkilometer regnskog i Amazonas, og det var hele 437 prosent mer enn i samme måned i fjor.

Hogsten er størst i den nordlige delstaten Pará og i den sentralvestlige delstaten Mato Grosso, går det fram av rapporten.

Kritiserer skoglov Imazon påpeker at økningen kommer som følge av Brasils nye skoglov, som åpner for rydding av elvebredder og åssider som tidligere var vernet for hogst.

- Skogloven sender et galt signal om at man lukker øynene for tidligere avskoging, og både regjeringen og nasjonalforsamlingen gir uttrykk for at reglene nå er mindre strenge, sier Adalberto Verissimo i Imazon.

- Faren er at vi nok en gang mister kontrollen over avskogingen i Amazonas, som hadde bremset opp, sier han.

Norsk støtte 30 prosent av verdens gjenværende regnskog er å finne i Brasil, som også står for verdens fjerde største utslipp av CO2. Om lag tre firedeler av utslippene skyldes avskoging.

Norge har lovet å bidra med opptil 6 milliarder kroner til det såkalte Amazonas-fondet som skal bidra med penger til kampen mot avskoging.

Utbetalingene fra Norge forutsetter at avskogingen bremser opp.

(NTB)