Under en tale på et jubileumsarrangement for Koreakrigen sa Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, at landet er klare til å mobilisere sine atomstyrker og at de er klare for enhver militær konfrontasjon med USA, ifølge BBC.
- Vi er klare for å svare på enhver krise. Våre atomstyrker er klare til å mobilisere sin «absolutte kraft», sa diktatoren.
Videre sa han om konflikten med Sør-Korea.
- At de snakker om militærangrep mot vår nasjon, som har dødelige våpen er en forferdelig og suicidal handling. Slike handlinger vil bli umiddelbart straffet. Yoon Suk Yeols regjeringen og hans militære vil bli utslettet.
Førsteamanuensis Henrik Hiim, som er tilknyttet Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole, sier til Dagbladet at han mener at uttalelsen kommer som følge av at situasjonen er blitt mer anspent enn tidligere for Nord-Korea.

Nord-Korea med atomtrussel
- Innenfor det siste halvåret har Nord-Korea hatt en økt testsyklus der de har hatt 31 missiltester. Samtid har Sør-Korea fått en ny president i landet, Yoon Suk-yeol, som har vært mer konfronterende mot Nord-Korea enn den forrige presidenten, Moon Jae-in. Dette er blant annet noe av det som har bidratt til at situasjonen nå er mer anspent, sier Hiim til Dagbladet.
Han legger til at dette skjer samtidig som at det er blitt en internasjonal bekymring om at Nord-Korea kan forberede en sjuende kjernefysisk test.

- Villige til å bruke dem
USA advarte forrige måned om at Pyongyang kunne gjennomføre en slik test når som helst.
Nord-Koreas siste atomprøvesprengning var i 2017. Ifølge BBC har spenningen økt på den koreanske halvøya siden.
Men Hiim mener imidlertid at situasjonen var mer anspent i 2017, enn hva den er i dag.

Gir «fremmede ting» skylda
- Retorikken er et forsøk på å sende et avskrekkende signal om at de har atomvåpen og at de er villige til å bruke dem. Jeg tror ikke at trusselen for atomkrig med Nord-Korea er like høy nå som den var i 2017, da Donald Trump og Kim Jong-un truet hverandre med atomvåpen, sier han.

Han mener også at dette er en retorikk man tidligere har sett fra den nordkoreanske lederen.
- Dette er en retorikk man har sett tidligere fra Nord-Korea. Kim Jong-un pleier å komme med slike trusler når det er en anspent situasjon. De er heller ikke uforventet at det kommer en slik uttalelse under jubileumsarrangement for Koreakrigen, sier forskeren.
Likevel er han klar på at man ikke skal undervurdere evnene til Nord-Korea.
- Jeg ser ikke på trusselretorikken som en alvorlig trussel, men man skal ikke undervurdere evnen til Nord-Korea til å i ytterste konsekvens bruke atomvåpen. Det er ikke tvil om at landet har kjernefysiske våpen, men det er fortsatt ikke sikker om de har våpen som har rekkevidde til USA.

- På randen av katastrofe
«Gangstere»
I talen sin sa også Kim Jong-un at atomtrusler fra USA krever at Nord-Korea oppnår den «viktige historiske oppgaven» med å styrke sitt selvforsvar.
Diktatoren valgte også å kalle Sør-Koreas leder Yoon Suk Yeol for en «konfrontasjonsgalning» og hevdet at hans konservative regjering ble ledet av «gangstere».
Siden regjeringen tiltrådte i mai, har Yoon-regjeringen kjempet for å styrke Seouls militærallianse med USA og styrke dens kapasitet til å nøytralisere nordkoreanske atomtrusler, inkludert evne til forebyggende angrep.