- FLERE VIL DRA: - Avskrekkingseffekten er neppe særlig høy. Det kan slå begge veier: Noen kan bli skremt, men ikke alle. Risikoen ved å oppsøke slike områder, er uansett godt kjent uavhengig av dette - det er svært farlig å oppholde seg i Nord-Syria, sier seniorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han er spesialist på terror. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FLERE VIL DRA: - Avskrekkingseffekten er neppe særlig høy. Det kan slå begge veier: Noen kan bli skremt, men ikke alle. Risikoen ved å oppsøke slike områder, er uansett godt kjent uavhengig av dette - det er svært farlig å oppholde seg i Nord-Syria, sier seniorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han er spesialist på terror. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Avskrekkingseffekten er neppe særlig høy

Terror-forsker mener norske islamister vil fortsette å reise til krigsherjede Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av den syriske borgerkrigen har en rekke nordmenn reist til landet for å delta på opprørernes side. Flere har mistet livet i de harde kampene.

I dag melder NRK at en norsk islamist i 20-åra har mistet livet i kamper i det krigsherjede landet. Dagbladet får bekreftet opplysningene fra flere kilder.

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Petter Nesser, sier det ikke finnes et eksakt tall på hvor mange av de Syria-reisende nordmennene som har mistet livet.

- Det er vanskelig å ha oversikt over miljøet. Etter at disse personene begynte å framstå som et miljø i offentligheten, er de tett fulgt av norske sikkerhetstjenester. Men det er mange som reiser til Syria, og en fullstendig oversikt over reisevirksomheten er en umulighet, sier Nesser, som er ekspert på radikal islam og europeiske terrornettverk.

LES OGSÅ: Til kamp mot radikalisering

NRK mener å vite mellom 5 og 10 nordmenn skal være drept i stridighetene i Syria. Nesser mener nyheter om norske dødsfall ikke nødvendigvis stopper andre fra miljøet i å reise til Syria.

- Avskrekkingseffekten er neppe særlig høy. Det kan slå begge veier: Noen kan bli skremt, men ikke alle. Risikoen ved å oppsøke slike områder, er uansett godt kjent uavhengig av dette - det er svært farlig å oppholde seg i Nord-Syria.

- Det er vanskelig å vite hvordan nyheter som dette påvirker miljøet her hjemme. Men de som dør, får oppmerksomhet i miljøet, og framstår som martyrer. Det er en velkjent dyrking av martyrer i militante, islamistiske miljøer, og det brukes eksempelvis i propaganda, sier FFI-forskeren.

LES OGSÅ: - De er ikke mange, men de gjør mye ut av seg

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet mannens identitet. Han skal ha reist til Syria for noen uker siden, men ble drept i kamper etter kort tid.

Den drepte er oppvokst på det Østlandet.

Det er albanske medier som er NRKs kilde for opplysningene. Den drepte mannen skal ha dødd av skuddskader.

- Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte dette, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen til Dagbladet.

- Vi kan ikke kommentere disse opplysningene, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Dagbladet.