STOR LOKAL MOTSTAND: Ungdomsrådet og folkeaksjonen for sjøkabel i Granvin: Ledet av Synnøve Kvamme (fire fra venstre) og Jan Ivar Rødland. (helt til høyre). Her ser vi utover Granvinsfjorden og fjellene hvor mastene kommer
Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
STOR LOKAL MOTSTAND: Ungdomsrådet og folkeaksjonen for sjøkabel i Granvin: Ledet av Synnøve Kvamme (fire fra venstre) og Jan Ivar Rødland. (helt til høyre). Her ser vi utover Granvinsfjorden og fjellene hvor mastene kommer Foto: Tor Erik H. Mathiesen.Vis mer

Avskriver Hardanger fra verdensarvlisten

Byggingen av kraftlinje gjør det umulig å få området med på UNESCOs verdensarvliste, mener riksantikvaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bergen (NTB): Byggingen av kraftlinjen gjennom Hardanger gjør det umulig å få området med på UNESCOs verdensarvliste. Det mener riksantikvar Jørn Holme.

Holme understreker at Riksantikvaren ikke har noen mening om regjeringens vedtak, men sier til Bergens Tidende at han bare gjør oppmerksom på konsekvensene av vedtaket.

- En klar konsekvens er at dette området ikke kan få verdensarvstatus. Nærøyfjorden har fått verdensarvstatus. Det ville ikke ha skjedd med en tilsvarende høyspentlinje som den som nå kommer gjennom Hardanger, sier Holme.

Kraftlinjen gjennom Hardanger vil uansett komme på Riksantikvarens bord siden traseen kommer i konflikt med minst fem fredede kulturminner. Holme utelukker ikke at behandlingen om dispensasjon fra fredningsreguleringen kan ta flere måneder.

Ifølge Vigdis Lian, leder for UNESCO-kommisjonen i Norge, er det ikke søkt om verdensarvstatus for Hardanger. Men Lian bekrefter at hun har fått mange telefoner fra folk i Hardanger som ønsker å sette i gang en slik søkeprosess.

Hun er også enig med riksantikvaren om at det kan bli vanskelig å få Hardanger inn på UNESCO-listen med strømmaster på plass.

- Det vil være svært lite trolig. Hardangerfjorden vil få en svekket posisjon, sier Lian.

Ifølge Bergens Tidende vil kraftlinjen mellom Sima og Samnanger få 265 master. Det betyr i gjennomsnitt én mast per 340. meter.

(©NTB)

- KAN TA MÅNEDER: Riksantikvar Jørn Holme utelukker ikke at behandlingen av de omstridte strømmastene i Hardangerfjorden kan ta flere måneder å behandle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- KAN TA MÅNEDER: Riksantikvar Jørn Holme utelukker ikke at behandlingen av de omstridte strømmastene i Hardangerfjorden kan ta flere måneder å behandle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer