Stormingen av Kongressen

- Avskyelig angrep

USAs påtroppende justisminister, gitt at Senatet godkjenner ham, advarte under en høring mot amerikansk innenriksterror - og lovet å stille de ansvarlige bak stormingen av Kongressen for retten.

BLE GRILLET: Merrick Garland under mandagens høring. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo
BLE GRILLET: Merrick Garland under mandagens høring. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke presidentens advokat. Jeg er USAs advokat.

Det sa Joe Bidens utpekte justisminister, dommer Merrick Garland (68), under en høring i Senatets justiskomité mandag. Spørsmålet kom fra den republikanske senatoren Ted Cruz, ifølge CNN:

- Har jeg rett i antakelsen om at du ikke anser din rolle som justisminister å være Joe Bidens «wingman» (høyre hånd, red.anm.)

Budskapet fra Garland til Senatet - og det amerikanske folk - var klar: Stormingen av Kongressen 6. januar vil bli topprioritet dersom Senatet godkjenner ham til statsrådsposten.

Det skriver blant andre NBC News.

Under høringen, hvor Senatet vurderer om de vil godkjenne Garland som justisminister, erklærte Garland at han ville lede en strafferettslig prosess mot «hvit makt-tilhengere (tilhengere av rasistisk ideologi, red.anm.) og andre som stormet kongressbygningen 6. januar.»

RIVES: Trump Plaza Casino i Atlantic City ble revet etter å ha gått konkurs i 2014. En annen investor kjøpte bygget i 2016. Se sprengingen her. Video: AP Vis mer

Ledet historisk sak

Videre karakteriserte han stormingen som «et avskyelig angrep som tok sikte på å ødelegge en av grunnsteinene i vårt demokrati: en fredelig maktovergang til en folkevalgt regjering.»

Han advarte også mot at landet står overfor «en mer farlig periode» når det gjelder innenriksterrorisme enn det gjorde i 1995, da terroristene Timothy McVeigh og Terry Nichols detonerte ei bombe med flere tonn eksplosiver foran den føderale Alfred P. Murrah-bygningen.

TERROR: Den føderale Alfred P. Murrah-bygningen etter Oklahoma-bombingen i 1995. Terrorhandlingen krevde 168 menneskerliv. Garland spilte en sentral rolle i etterforskningen. Foto: AP Photo / NTB
TERROR: Den føderale Alfred P. Murrah-bygningen etter Oklahoma-bombingen i 1995. Terrorhandlingen krevde 168 menneskerliv. Garland spilte en sentral rolle i etterforskningen. Foto: AP Photo / NTB Vis mer

Garland spilte i sin tid en sentral rolle etterforskningen av terrorhandlingen - på det tidspunktet den største i landets historie - og seinere også rettssaken mot McVeigh og Nichols.

Rettssaken endte med at McVeigh, som flere ganger uttrykte støtte til høyreekstremt og rasistisk tankegods, ble dømt til døden. Han ble henrettet i et fengsel i Indiana i 2001.

Under høringen framholdt Garland også at han ville sette Det amerikanske justisdepartementets uavhengighet høyt.

Ble presset

Ifølge The New York Times ble Garland også presset på en rekke dagsaktuelle temaer - deriblant den pågående etterforskningen mot Joe Bidens sønn, Hunter Biden.

Senator Charles E. Grassley fra Iowa spurte Garland om han ville ferdigstille etterforskningen.

- Jeg har ingen grunn - ut ifra det jeg vet, som er veldig lite - til å foreta noen avgjørelse på det punktet. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal fortsette, sa han om John Durham, som leder etterforskningen - men understreket at han i framtida må sette seg nøyere inn i saken.

På spørsmål fra senator Sheldon Whitehouse, demokrat fra Rhode Island, om hvorvidt Garland også er åpen for å etterforske «økonomiske bidragsytere, organisatorer, gruppeledere og andre støttespillere og pådrivere» som ikke fysisk var til stede under stormingen av Kongressen, svarte Garland, ifølge CNN:

- Forståelig spørsmål. Vi vil følge etterforskningsspor hvor enn de tar oss.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Garland lovet også å blåse nytt liv i Justisdepartementets borgerrettsdivisjon, og benytte de verktøy den gir til beskytte minoriteter mot diskriminering.

Da høyesterettsdommer Antonin Scalia gikk bort i 2016, ble Garland nominert til stillingen av daværende president Barack Obama.

Republikanernes Mitch McConnell sørget imidlertid for å utsette prosessen ved å stanse høringer og avstemninger. Nominasjonsprosessen ble hengende i lufta helt til Trump inntok Det ovale kontor, og valget falt i stedet på Trump-favoritten Neil Gorsuch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer