Avskyelig dødsdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Åtte måneder gamle Wasila har fått den mest uforståelige straff av alle. Moren hennes skal henrettes når hun har ammet datteren ferdig. Noen kjent far har ikke Wasila, og framtida til et lite barn i Nigeria uten familie er fattigdom og nød. Islamsk hellig lov, sharia, er innført i det nordlige Nigeria, og Amina Lawal har ifølge loven begått en dødssynd ved å få Wasila utenfor ekteskap. Mandag ble anken mot dødsdommen avvist, og mennene i rettssalen takket Allah for at kvinnen skal steines til døde.
  • Dødsdommen er avskyelig og uforståelig for store deler av verden. Håpet er at anken føres videre til høyesterett i Abuja, hvor sentralregjeringen anser så strenge sharia-dommer for å være i strid med grunnloven. En nigeriansk kvinne i samme situasjon som Amina ble benådet i vinter etter sterkt internasjonalt press. Så langt har ingen blitt steinet til døde for utroskap i Nigeria.
  • Amina har ikke tatt noe liv. Hun har tvert imot gitt verden et nytt liv. Like fullt bør dødsdommen sees i sammenheng med alle dødsstraffer som gjennomføres verden rundt. Verdens eneste supermakt, USA, er blant de mest aktive. Bare Iran og Saudi-Arabia henretter flere mennesker årlig enn USA ifølge tall fra Amnesty International. I tillegg henretter USA sterkt tilbakestående personer og mennesker som har begått drap som mindreårige. Alle som har fulgt dødsstraffdebatten i USA, vet at det er sjokkerende mange uskyldige som sitter på dødscelle. Årsaken er ofte at de er svarte og fattige.
  • Manglende rettssikkerhet og religiøs fanatisme er like ille. De fleste statistikker viser at dødsstraff ikke hindrer de grusomste forbrytelser. Statsautoriserte mord er ikke bedre enn andre mord. Offeret bringes aldri tilbake til livet. I ei tid da USAs krig mot terror overskygger alle debatter, kan dødsdommen mot Amina være en vekker langt utenfor Nigerias grenser.