Maktovertakelsen:

- Avskyelig oppførsel

Når president Donald Trump og førstedame Melania fratrer embetet onsdag, er det ventet en «historisk avvisning». Slik blir dagen Joe Biden og hans kone Jill tar over Det hvite hus.

PÅ VEI UT: Trump-ekteparet er på vei ut av Det hvite hus. Onsdag blir det siste de gjør å avvise Biden-ekteparet og bryte med tradisjonene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
PÅ VEI UT: Trump-ekteparet er på vei ut av Det hvite hus. Onsdag blir det siste de gjør å avvise Biden-ekteparet og bryte med tradisjonene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonelt er deltakelsen i etterfølgerens innsettelse et symbol på fredelig maktovertakelse i USA. Trump har imidlertid varslet at han ikke kommer på seremonien der Biden blir tatt i ed som landets 46. president onsdag.

I stedet vil han avvise Biden på «historisk vis», skriver CNN.

Og etter at den avtroppende presidenten er ferdig pakket ut, går en historisk stor vaskejobb i gang.

Slik blir innsettelsesdagen

Trump har varslet at han vil ta i bruk presidentflyet Air Force One én siste gang, samme dag som innsettelsen 20. januar.

Onsdag morgen vil Trump og Melania forlate Det hvite hus og fly til luftforsvarsbasen Andrews, før de reiser videre til Palm Beach i Florida. Der vil de ankomme før klokka 18.00 norsk tid, før Biden legger sin hånd på bibelen, skriver CNN.

Trump vil dermed ikke invitere Biden-ekteparet inn i det som blir deres nye hjem, slik en avtroppende president vanligvis gjør. Etterfølgerne vil ifølge kanalen bli tatt imot av Timothy Harleth, sjef for husholdningen i Det hvite hus.

Han har tidligere jobbet på Trump International Hotel i Washington og ble ansatt av Trump i 2017.

PRESIDENTINNSETTELSEN: Amerikanske myndigheter er bekymret for et mulig innsideangrep under innsettelsen av Biden onsdag. Video: AP / The New Yorker / Dagbladet. Vis mer

Kranseseremonien

På ettermiddagen onsdag skal Biden, som da er blitt president, delta på en kranseseremoni på den nasjonale gravlunden Arlington. Der vil de tidligere presidentene Bill Clinton, George W- Bush og Barack Obama være til stede.

Det er under denne seremonien mesteparten av Biden sine personlige eiendeler vil bli flyttet inn i Det hvite hus.

Samtidig som dette skjer, vil alle eiendeler til Trump-ekteparet være fjernet fra embetsboligen og paret trolig ankommet Florida. Med mindre Trump legger igjen et brev til Biden, som er vanlig for avtroppende presidenter, vil alle spor av ham være borte.

Også en «topp til tå»-vaskejobb vil være fullført gjennom hele boligen på dette tidspunktet, skriver CNN.

- Flytting av møbler, støvsuging, rengjøring av flater, gardiner, lysekroner og vinduer vil være fullført. Dette arbeidet starter så fort Trump og Melania går ut døra, sier en kilde i Det hvite hus til kanalen.

At denne prosessen vil foregå mer grundig enn vanlig denne overtakelsen, har imidlertid ingenting med Trump å gjøre, eller at Biden har støv på hjernen. Den historiske vaskejobben skjer i frykt for bakterier og virus i forbindelse med pandemien.

TOK FARVEL: 18. januar publiserte førstedame Melania Trump sin avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Kun tre presidenter tidligere

Trumps mangel på tilstedeværelse denne dagen, markerer det siste i en rekke brudd på tradisjonene.

Kun tre presidenter har tidligere tatt et aktivt valg om ikke å delta i etterfølgerens innsettelsesseremoni. Siste gang det skjedde var i 1869, da Andrew Johnson ikke deltok på etterfølgeren Ulysses S. Grants innsettelse. De to andre var John Adams i 1801 og John Quincy Adams i 1829, skriver NTB.

I tillegg deltok ikke Woodrow Wilson i etterfølgerens innsettelse i 1921, grunnet svak helse. Richard Nixon gikk av som president i 1974, et enestående tilfelle i amerikansk historie, og deltok heller ikke i Gerald Fords innsettelse.

CNN betegner Trumps avgjørelse som «barnslig oppførsel».

- Avskyelig

Heller ikke Melania har nådd ut til Jill Biden som førstedamer pleier å gjøre. Håpet om at hun vil vise gjestfrihet overfor sin etterfølger, minsker, skriver kanalen.

Trøsten for den kommende presidenten og førstedamen får imidlertid være at Joe Biden er godt kjent i Det hvite hus etter åtte år som visepresident og sin lange politiske karriere.

Men Trumps «mangel på høflighet» denne dagen går ikke ubemerket hen. Selv ikke blant hans tidligere støttespillere:

- Oppførselen er avskyelig, sier en tidligere tjenesteperson i Trump-administrasjonen til CNN.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer