Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslag igjen

Fredrik Fasting Torgersen (67) får ikke gjenopptatt saken sin. Det bestemte Høyesteretts kjæremålsutvalg i dag. - Jeg er ikke direkte overrasket, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er skuffet, men ikke direkte overrasket. Det er åpenbart at prestisjen har vært for stor til at dette kunne gå, sier Fasting Torgersen til Dagbladet.no. Han sier at han nå kommer til å bruke hodet, for han har ikke på langt nær gitt opp. - Nå får vi se hva gjør. Vi kommer i hvert fall til å vurdere de internasjonale domstolene i Haag og Strasbourg, sier han.

16 år i fengsel

Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel for å ha drept 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo sentrum. Han sonet 16 år i fengsel, men har hele tiden bedyret sin uskyld.

Tannbittbeviset, som sto sentralt i saken i 1958, har også vært det sentrale beviset i kampen for å få saken gjenopptatt.

Fire amerikanske professorer i odontologi, konkluderte tidligere i år med at Torgersen umulig kan ha avsatt bittmerket. Kjennelsen i Høyesteretts kjæremålsutvalg er enstemmig. I en pressemelding fra Høyesterett heter det: «Utvalget har ikke funnet at det er påberopt nye omstendigheter eller bevis som etter en slik helhetsvurdering synes egnet til frifinne Torgersen».

Tannbittbeviset redusert

Torgersen og hans advokat Erling Moss håpet at det såkalte tannbittbeviset skulle få saken gjenopptatt. De mener at det ikke holder som bevis.

«Tannbittbeviset er redusert i forhold til det som ble lagt til grunn i 1958, men trekker fremdeles i retning av at Torgersen har avsatt bittmerket,» mener kjæremålsutvalget.

Utvalget fremhever også at Torgersens forklaring om hva han gjorde i tidsrommet rundt drapet, motsies av vitneforklaringer som lagretten festet lit til.

Torgersen har hevdet at han var sammen med en kvinne, Gerd, men hun har aldri latt seg oppspore.

AVSLAG: Fredrik Fasting Torgersen hevder han er offer for justismord. Det mener ikke Høyesterett.Foto: STIAN HARALDSEN
Hele Norges coronakart