Avslår ny evaluering

Anna Lindhs drapsmann får ikke ny psykiatisk evaluering. Dommens dag er satt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tingretten i Stockholm avviser kravet om ny psykiatisk evaluering av Mijailo Mijailovic, som har innrømmet drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh. Dermed står retten fast ved at Mijailovic ikke var sinnsyk i gjerningsøyeblikket, og kan dømmes til fengsel.

Rettens avgjørelse kom på tross av at aktor i saken, Agneta Blidberg, ikke motsatte seg forsvarerens krav om at det måtte foretas en ny rettspsykiatrisk vurdering av Mijailovic. Da retten i dag behandlet forespørselen, kom de fram til at det ikke forelå sakelige grunner for en ny vurdering.

- Bør få livstid

Dermed opprettholdt aktor Agneta Blidberg kravet om at Mijailovic må dømmes til livstid i fengsel for drapet.

- Normalstraffen er livstid i fengsel. Han begikk drapet helt uprovosert. Mijailovic har ikke før eller under gjerningen mistet besinnelsen eller vært påvirket av noen ytre faktorer. Ei heller dreier det seg om en panikksituasjon, sa Blidberg.

Det er nå klart at retten vil offentliggjøre straffeutmålingen 23. april.

Mijailovics forsvarer, advokat Peter Althin, var lite fornøyd med at retten avviste kravet.

- Med all respekt for tingretten mener jeg at beslutningen retten har foretatt er dypt ulykkelig. Jeg er ikke enig i retten om at det ikke finnes sakelige grunner til å la sosialtjenestens rettsleger gjennomgå vurderingene, sa han i retten, og hevdet at den rettspsykiatriske utredningen har store brister.

FENGSEL: Anna Lindhs drapsmann Mijailo Mijailovic får ikke ny psykiatisk evaluering. Dermed kan han dømmes til fengsel.