Corona

Avslår ­«smittefest-strategi»

Dansk ekspert mener at man bør bruke omikron for å komme seg ut av pandemien. De norske helsemyndighetene er imidlertid skeptiske til å la smitten slippe løs.

SMITTE: I Danmark er strategien nå at alle kommer til å bli smittet. I Norge er helsemyndighetene imidlertid skeptiske til å la omikronsmitten spre seg ukontrolert. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SMITTE: I Danmark er strategien nå at alle kommer til å bli smittet. I Norge er helsemyndighetene imidlertid skeptiske til å la omikronsmitten spre seg ukontrolert. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

De siste dagene har Danmark hatt et høyt smittetrykk med rundt 25 000 daglige smittetilfeller. Dermed er nabolandet vårt nå på toppen av landene med mest smitte i Europa.

Danmark har lenge hatt den samme coronastrategien som Norge, med hovedmål om å bremse smittespredningen for å unngå å belaste helsevesenet.

En av landets fremste smitteverneksperter sier til TV 2 at Danmark bør utnytte omikronvarianten for å komme seg ut av pandemien.

- Vi vet at mange kommer til å bli smittet på sikt, så vi skal gå mer inn i en strategi som heter «den grønne bølgen». Det går ut på at vi skal forsøke å justere smitten slik at sykehusene ikke blir overbelastet, sier Lone Simonsen til Dagbladet, professor ved Roskilde Universitet og leder av forskningssenteret PandemiX Center.

Simonsen har også vært ekspertveileder for regjeringen i Danmark under pandemien.

Robust immunforsvar

Som følge av at flere kommer til å bli smittet, mener eksperten at det kan være en god strategi å oppnå en større flokkimmunitet i befolkningen, både med vaksine og med selve viruset.

- Vi kommer til å få en bredere immunitet dersom man er vaksinert og blir smittet av viruset naturlig. Det er mye forskning som tyder på det nå. Dersom man både har gjennomgått infeksjon fra viruset og har immunitet gjennom vaksinering, så kommer immunforsvaret til å være mer robust overfor nye varianter, sier Simonsen.

Hun påpeker likevel at hun ikke anbefaler å dra på såkalte «smittefester».

- Noen kan fortsatt bli alvorlig syke av viruset. Men dersom man blir smittet og har et mildt sykdomsforløp, så kan man berolige seg med at man får naturlige antistoffer, sier hun.

VEIEN UT: Epidemolog Lone Simonsen blir omtalt som «pandemi-Lone» i Danmark. Hun mener at omikron kan være veien ut av pandemien. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
VEIEN UT: Epidemolog Lone Simonsen blir omtalt som «pandemi-Lone» i Danmark. Hun mener at omikron kan være veien ut av pandemien. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Belastning på helsevesenet

I Norge er strategien fortsatt å bremse smittespredningen. Likevel er det ventet at mange kommer til å bli smittet før eller siden de neste månedene.

Helsedirektør Bjørn Guldvog avviser muligheten for en strategi der mange blir smittet for «å få det overstått».

- Det er riktig at sykdommen ikke vil være så alvorlig for veldig mange nå, som er fullvaksinerte, men hvis vi får veldig mange smittet samtidig vil vi se et veldig stort sykefravær og en stor belastning på helsetjenesten og sykehusene våre, sier han til Dagbladet.

Guldvog legger til at vi derfor er avhengig av å forsinke smittespredningen for å hindre at alle blir syke samtidig.

- Vi tåler vesentlig mer enn før, fordi vi er beskyttet av vaksiner. Men vi kan få en så rask oppblomstring at det ikke blir håndterbart, sier Guldvog, som også forteller at det pågår arbeid med å regne på hvor mye smitte samfunnet nå tåler.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

Ikke overbevist

På NRK-programmet Dagsnytt 18 uttalte fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, onsdag at det kanskje ikke var et dårlig argument å «bare få det overstått». Likevel påpeker han at de ikke anbefaler at smitten sprer seg i samfunnet.

Til Dagbladet utdyper Forland at selv om det viser seg at omikron kan gi et mildere sykdomsforløp, så vet vi ikke hvor mange som kommer til å bli alvorlig syke.

- Vi tenker at det er viktig at vi fortsatt har kontroll. Det strategiske er at vi skal skåne helsevesenet som er presset nå. Derfor ønsker vi ikke at mange skal bli syke på samme tid, sier han.

Forland sier at vi fortsatt ikke vet nok om corona og at helsemyndighetene ikke ønsker å slippe løs smitten i samfunnet.

INGEN GARANTI: Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, mener at det ikke er noe garanti for at man ikke kan få en reinfeksjon med corona etter gjennomgått sykdom. Foto: Vidar Ruud / NTB
INGEN GARANTI: Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, mener at det ikke er noe garanti for at man ikke kan få en reinfeksjon med corona etter gjennomgått sykdom. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Til motsetning fra den danske coronaeksperten, sier Forland at de norske helsemyndighetene ikke er like overbevist om at omikron vil kunne gi varig beskyttelse mot andre nye varianter.

- Om du blir smittet, så er det ikke en garanti for at du ikke kan få corona igjen. I Danmark melder de blant annet at det nå er mange som får reinfeksjon. Det er mange som tidligere har hatt corona som nå blir smittet med omikronvarianten, sier han.

Ingen garanti

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det er sannsynlig at man er bedre beskyttet mot å bli smittet på nytt, om man får omikron samtidig som du er vaksinert.

Likevel understreker han at det ikke er noen garanti for å ikke bli smittet igjen.

Derfor påpeker han at Simonsen har en teori, og at andre danske eksperter sier noe annet.

- Hvis du har en vaksinert befolkning som er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, så er kanskje konsekvensen at færre blir smittet, og hvis det bygger en immunitet, da kan det være fordelaktig. Men det er ikke sikkert at immuniteten er varig, så det er ikke sikkert det tjener deg så godt som man tror, sier Nakstad til Dagbladet.

DANMARK: Dansk smittevernekspert mener det er nyttig å la smitten spre seg - det er assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skeptisk til. Vis mer

Færre coronainnlagte

Simonsen mener at når omikron ordentlig setter sine røtter i samfunnet, så kommer sykehusinnleggelsene også til å minske eller å holde seg stabile.

Folkehelseinstituttet i Danmark, Statens Serum Institut (SSI), har gjennom hele pandemien rapportert det totale antallet sykehusinnlagte med corona. Dermed har også pasienter som ikke er innlagt på grunn av corona inngått i denne statistikken.

Nå har de imidlertid publisert en rapport der de for første gang viser til hvor mange av pasientene er innlagt med og på grunn av corona, ifølge den danske avisa BT.

Ifølge tall fra SSI er det fredag 755 personer som er innlagt på sykehusene med corona.

- 25 prosent av pasientene på sykehusene med corona er ikke innlagt på grunn av corona. Det kan være alt fra at de har en brukket arm til at de skal føde, og tilfeldigvis har testet positivt for viruset. Vi regner med at denne prosentandelen kommer til å gå opp med tiden, sier Simonsen.

Derfor mener hun at det er positivt at omikron blir så dominant at varianten tar over for delta.

- En betydelig del av de som er innlagt på sykehusene har deltavarianten. Derfor regner vi med at når omikron har tatt over helt, så vil ikke sykehusinnleggelsene stige drastisk. Det er en positiv utvikling for oss, sier Simonsen og legger til:

- Vi må gjenoverveie teststrategien veldig snart og heller fokusere på mer testing på sykehusene og på sykehjem.

SVARER: Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, etterlyste svar på intensivkapasiteten. - Hvis vi skal forstå presset, må vi se på hele helsetjenesten, sier Espen Nakstad. Vis mer

Hele helsetjenesten

I Norge er det fredag 280 personer som er innlagt på sykehus med corona som hovedårsak.

Nakstad påpeker at dersom smitten spres ukontrollert i samfunnet, og at mange blir smittet på samme tid, så må man se på kapasiteten i hele helsetjenesten, og ikke bare sykehusene.

Han sier kommuner melder om både utfordrende eller kritisk tilgang på personell.

- Det betyr at sykehjem som pleier å ha flere sykepleiere på jobb på kveld og natt, nå kanskje bare har en person på jobb. Det betyr at legevakter som vanligvis kjører rundt på sykebesøk ikke kan gjøre dette lenger, sier Nakstad og legger til:

- Når det gjelder sykehusene er det klart at når man har så krevende pasienter innlagt, må annen aktivitet reduseres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer