Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATOME

Avslår Trumps bønn: - Krigsgalskap

President Donald Trump kom torsdag med en bønn til militæralliansen Nato. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener det er umulig å ta stilling til Trumps forslag nå. - Krigsgalskap, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

NATOME: President Donald Trump kom torsdag med en bønn til militæralliansen Nato. Video: AP Vis mer

«NATOME». Det er president Donald Trumps forslag til et NATO som han ønsker skal utvides til å også inkludere land i Midtøsten.

- For et vakkert navn - NATOME, sa Trump og la vekt på uttalen: «Nay-TOE-me». Altså en forkortelse for Nato-Middle East.

- Jeg mener at Nato bør bli utvidet og at vi bør omfatte Midtøsten, definitivt. Akkurat nå er byrden på våre skuldrer, og det er urettferdig, sa Trump under en pressekonferanse torsdag.

IRANSK ANGREP: 22 missiler fra Iran ble skutt mot militære mål i Irak der norske styrker er stasjonert. Vis mer

Ønsker mindre rolle

Hva Trump har som langsiktig ambisjon med hensyn til sitt håp om en utvidelse av Nato, er ganske uklart foreløpig. Det sier Svein Melby, USA- og NATO-ekspert ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.

- Han uttaler seg litt i en intern diskusjon med seg selv om hva han vil i Midtøsten. I den ene delen av talen han holdt torsdag, kommer det fram at han er veldig opptatt av å fortsatt være en viktig aktør og en motkraft til Iran. I neste setning uttrykker han at regionen har mistet mye av sin strategiske betydning for USA.

Melby mener dette, sammen med uttalelsen om NATOME, kan tolkes dit hen at Trump på sikt ønsker at USA får en mye mindre direkte rolle i regionen. Om det betyr at man får Nato til å øke sitt engasjement, og hvilken rolle Nato skal spille da, er veldig uklart.

USA-eksperten mener det ikke er lett å se for seg noen potensielle nye medlemsland i Midtøsten. Han bemerker også at hvis USA ønsker seg ut av regionen, blir amerikanerne nødt til å se etter andre regionale aktører som kan bidra til stabilitet.

- Paradoksalt nok er Iran den staten som har best forutsetning for å fylle en slik rolle på sikt. Iran fylte en slik rolle i president Nixons strategi. Om man løfter blikket framover noen tiår, hadde det ikke vært overraskende med en slik utvikling.

- Dypt bekymret

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skriver i en melding til Dagbladet at hun ikke kan ta stilling til Trumps forslag før det legges fram et forslag som Norge, og de andre allierte kan ta stilling til.

- En større rolle for NATO vil måtte diskuteres i NATO. Det er ikke mulig å ta stilling til dette før det legges fram konkrete forslag Norge og andre allierte kan ta stilling til. Det er helt vanlig at allierte fremmer forslag til tiltak i NATO. Det er nødvendig med støtte fra alle allierte for en beslutning om styrket innsats, skriver hun.

Samtidig uttrykker Eriksen Søreide at hun er bekymret over utviklingen i konflikten.

- Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett den siste tiden. Derfor er det positivt at det ser ut til at begge parter har tatt til seg det klare budskapet fra oss og andre om å bidra til å roe ned situasjonen.

UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under pressemøte i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under pressemøte i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- God grunn til utmelding

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, forteller til Dagbladet at han derimot er sterkt imot en utvidelse av Nato i Midtøsten.

- Europa og Norge har bare fått negative konsekvenser av USAs og NATOs krigsgalskap i Midtøsten, det har blitt mer terror og flere millioner er drevet på flukt. Rødt mener USAs forslag om at NATO skal krige enda mer i Midtøsten og at USA-allierte regimer fra Midtøsten skal innlemmes i NATO, vil være gode grunner til å melde Norge ut av NATO.

- Du mener norske tropper skal hentes hjem. Haster det med å få gjennomført dette nå?

- Forsvarsminister Bakke-Jensen sier risikoen for soldatene er stor, men akseptabel. Rødt mener derimot det er totalt uansvarlig av regjeringa at vi nå risikerer å miste norske soldater i Irak på grunn av en meningsløs konflikt satt i gang av USA. Vi trenger soldatene fra panserbataljonen til å forsvare Norge, ikke til å risikere livet under amerikansk ledelse i Midtøsten, sier Moxnes.

RØDT: Bjørnar Moxnes i Rødt har flere ganger uttrykt sterkt at han ønsker de norske soldateneFoto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
RØDT: Bjørnar Moxnes i Rødt har flere ganger uttrykt sterkt at han ønsker de norske soldateneFoto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke i Norges interesse

Leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), forteller at hun er tilhenger av at Nato-landene skal ta større ansvar i kampen mot terror i Midtøsten.

- Det var sterk kritikk da USA trakk seg ut av Nord-Syria, men få europeiske land ville stille opp der selv for å fylle maktvakuumet. Det samme skjedde under Irak-krigen i 2003. Vestlige soldater trakk seg ut for tidlig, og ISIL fylte tomrommet. Jeg frykter at om vi trekker ut fem tusen soldater av Irak nå, så kan tomrommet fylles av ISIL eller andre militsgrupper, sier hun til Dagbladet.

Huitfeldt understreker at norske styrker er i Irak på invitasjon.

- Jeg mener de skal hjem i øyeblikket den irakiske regjeringen sier at de ikke lenger er velkomne. Jeg frykter at hvis Norge og alle de andre landene tar ut soldatene sine, så kan det skape ustabilitet og et maktvakuum.

UTENRIKS- OG FORSVARSKOMITEEN: Anniken Huitfeldt (Ap), avbildet i Dagbladets valgbod i 2017. Foto Thomas Skaug / Dagbladet
UTENRIKS- OG FORSVARSKOMITEEN: Anniken Huitfeldt (Ap), avbildet i Dagbladets valgbod i 2017. Foto Thomas Skaug / Dagbladet Vis mer

Ikke realistisk

Samtidig mener Huitfeldt at Trumps forslag om utvidelse av Nato i Midtøsten ikke er særlig realistisk.

- Nato er en forsvarsallianse, men også et verdifellesskap. Vi er fornøyde med at flere land har kommet med i Nato, sist Nord-Makedonia, men medlemskap utenfor det nordatlantiske området mener jeg ikke vil være i Norges interesse.

Hun påpeker at de nå har nok med å integrere samarbeidet med de relativt nye medlemslandene.

- Vår oppgave er å sikre Nato solidariteten, skape mer effektive beslutningsprosesser og tettere samarbeid innenfor dette fellesskapet.

Vil ikke spekulere

Under pressekonferansen torsdag skrøt Trump av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, og gjentok den tidligere formuleringen om at Nato-sjefen er Trumps største fan. Videre fortalte Trump at han hadde diskutert forslaget om NATOME med generalsekretær Stoltenbeg under en telefonsamtale onsdag.

- Jeg tror han var veldig begeistret for det, sa Trump.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har nektet å spekulere i detaljene rundt hvordan Nato kunne styrke sin rolle i Midtøsten.

- Nato spiller allerede en viktig rolle i kampen mot terrorisme. Og Nato er allerede til stede i Midtøsten på forskjellige måter. Det president Trump ba om var mer involvering fra Nato. Vi ser på hva mer vi kan gjøre. Jeg vil ikke spekulere i utfallet, men jeg vil si at jeg tror Nato har potensial til å gjøre mer, sa han torsdag.

Stoltenberg understreket også at enhver endring må være basert på samtaler med alle de 29 medlemslandene i alliansen, samt berørte land i Midtøsten.

Dagbladet har vært i kontakt med Nato, som viser til Stoltenbergs uttalelse torsdag.

Rakettangrep

Det har de siste ukene vært svært spent stemning mellom Iran og USA, etter at USA likviderte den høytstående iranske generalen Qasem Soleimani rett etter nyttår. Natt til onsdag norsk tid kom hevnen: Raketter ble avfyrt mot to militærbaser i Irak, hvor den USA-ledede koalisjonen befinner seg. På en av basene oppholder det seg 70 norske soldater. Ingen ble skadet.

Samme natt styrtet et passasjerfly i Iran. 176 personer var om bord. Ingen overlevde. I går kom det fram at britiske myndigheter etterforsker påstander om at flyet kan ha blitt skutt ned. Samme kveld uttalte den kanadiske statsministeren, Justin Trudeau, Canada har bevis på at flyet i ble skutt ned.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media