Avslo Microsoft forsøk på forsoning

De amerikanske myndighetene skal ha avslått Microsofts forslag til forlik. Dermed kan det gå mot oppdeling av verdens største børsnoterte selskap i flere mindre selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden som har kommet opp for det amerikanske rettsvesenet gjelder Microsofts størrelse og makt i markedet. Dommer Thomas P. Jackson har tidligere konkludert at selskapet har monopol, og misbruker sin stilling til å skade konkurrenter og kunder.

I morgen vil den samme dommeren avsi dommen over Microsofts framtid, hvis da ikke selskapet rekker å inngå forlik med regjeringen. Frykten for Jacksons dom gjorde at Microsoft forsøkte seg på et kompromiss i helga _ et forsøk som ifølge amerikanske medier er avslått.

Flere mini-Gates?

Microsofts Windows-program styrer rundt 95 prosent av verdens PCer. Når selskapet fletter andre programmer inn i dette operativsystemet, blir det vanskelig å selge alternative programpakker.

Nyhetsbyrået Blomberg skriver ifølge Aftenposten at Microsofts forslag vil innebære at PC-forhandlere og produsenter får mer valgfrihet. Men dette er ikke nok for den føderale regjeringen og flertallet av de 19 delstatene som fører saken.

Ingen vet hva konsekvensene av en eventuell dom fra dommer Jackson vil være, men rettspraksis viser at det er flere muligheter. Microsoft kan bli utsatt for strenge begrensninger på hvordan selskapet får gjøre forretninger, og de kan bli utsatt for streng priskontroll. Men Bill Gates baby kan deles opp i en rekke mindre bedrifter, noe som skjedde med telefonselskapet Bell.