- Avslør propagandaen

Journalistikk-professor Rune Ottosen håper at du ikke går i fella til de flere tusen Pentagon-ansatte som jobber med mediestrategi. Les nettmøtet hvor han forteller hvordan du kan avsløre løgnene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk må være mye mer kritisk til det som står i mediene i en krigssituasjon. Det viser seg etter alle kriger at militæret har holdt tilbake informasjon og spredt desinformasjon, sier professor Rune Ottosen ved Journalisthøgskolen.

Han har skrevet to bøker om mediedekningen av Gulfkrigen, og har fulgt terrorkrigen nøye.

- Pentagon har flere tusen ansatte som kun jobber med informasjon. Disse ønsker ikke at mediene skal fokusere på sivile tap og uheldige konsekvenser av bombingen. Det er medias rolle å skrive om dette, men det er vanskelig når de har så liten tilgang på informasjon, sier Ottosen til Dagbladet.no.

Får ikke følge spesialstyrkene

- Det er interessant å merke seg ordbruken og virkemidlene som amerikanerne bruker. I natt droppet de sendinger med mat over Afghanistan. Det er tydelig at dette ble gjort for å gjøre bombeangrepet mer spiselig, sier professoren.

Han mener at den største forskjellen fra Gulfen blir at denne krigen ikke har en front. Journalister får ikke følge kamphandlingene i Afghanistan med egne øyne.

- I all journalistikk er det viktig med direkte tilgang til det som skjer. Nå får journalistene stort sett bare vite det militæret forteller dem.

Ønsker Stoltenberg-grilling

Han synes norske medier har vært flinke til å poengtere at det ikke er muslimer som er fienden. Kritikken av Bush og krigsplanene har det vært verre med.

- Det er paradoksalt at det er Afghanistan som blir bombet, siden det ikke var afghanere blant kaprerne. Det er ikke sikkert det er de riktige menneskene som nå blir bombet, sier Ottosen.

Professoren synes også statsminister Jens Stoltenberg har sluppet for lett unna.

- Mediene gjengir bare begrunnelsene hans. Det er få kritiske spørsmål.

I ettermiddag svarte han på lesernes spørsmål her på Dagbladet.no. Her følger nettmøtet:

KRITISK TIL MAKTA: Professor Rune Ottosen ved Journalisthøgskolen gir gode råd til lesere som ikke vil bli lurt av den amerikanske propaganda-maskinen.