Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørende biografi om Røkke

- Kjell Inge Røkke er ikke noen vanlig norsk milliardær. Han er ikke typen som tjener millioner mens han har med seg matpakke med knekkebrød og geitost på jobben. Røkke bruker penger på seg selv og vil gjerne vise fram det han har kjøpt. Er han opptatt av fotball, kjøper han like godt et helt lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2-reporteren Gunnar Stavrum er i full gang med å skrive den første biografien om finansmannen Kjell Inge Røkke. Det blir en såkalt ikke-autorisert biografi, altså en bok der hovedpersonen selv ikke får avgjørende innflytelse på det endelige produktet.

- Men jeg er selvsagt interessert i å snakke med Røkke og få hans versjon av sin egen historie, sier Stavrum. - Jeg har begynt på dette prosjektet uten noen fastlåst oppfatning av hvem Kjell Inge Røkke er.

- Hvilket bilde har du av ham foreløpig?

- Røkke er i hvert fall en suveren norgesmester i å komme fra intet og bli steinrik fort. Han er allerede en av Norges mektigste næringslivsledere. Han er ikke Norges rikeste mann, men er god for tre milliarder kroner. Han kan når som helst bygge tre operaer eller grave sin egen tunnel gjennom Gamlebyen.

- Hva slags kultur står han for?

- Han er en typisk self made oppkomling. Men han har ikke opprinnelig vært noen japp. Han tjente penger på noe han kunne, nemlig fiskeindustri. I dag tjener Røkke penger på å flytte papirer. Han har altså utviklet seg til å bli en japp. I mange år har han beveget seg i miljøer der du må være steinrik for å kunne delta. Han vet at der han ferdes, er man det man eier. Røkke deler ikke erfaringen fra familier som har vært rike gjennom generasjoner og som nyter sin formue i stillhet. Røkke har et personlig pengeforbruk som er uten sidestykke, selv i rikmannskretser.

- Hva bruker han pengene til?

- Han har privat jetfly og helikopter. Han bygger en yacht til 200 millioner, et fartøy som får kongeskipet til å ligne en sjalupp. På Hafjell setter han opp en hytte som kommer til å bli et palass. Han har fast rom på Hotel Continental og brukte Anden Etagen nærmest som kantine, så lenge den eksisterte. Men det er noe upersonlig i omgivelsene hans.

- På hvilken måte?

- Han har en enorm villa på Gimle i Oslo. Folk som har vært der, sier at huset er uberørt av Røkke-hender. Rommene er innredet av interiørarkitekter fra ende til annen. Her har han også en del kunst, blant annet av Arne Ekeland, som han samler på. Men hva slags forhold har han til disse gjenstandene? En kunsthandler forsøkte å lure ham og signerte et Håkon Bleken-bilde med Arne Ekelands navn. Røkke så ikke engang at bildet ikke var malt av Ekeland. I disse omgivelsene bodde Røkke inntil han flyttet til Continental, som må fortone seg enda mindre privat. De fleste mennesker omgir seg med personlige eiendeler, klassebilder og så videre.

- Røkke har kanskje ingen gode minner fra skolen?

- Han var bare middels god og ble kastet ut før han var ferdig. Men han har noen enestående egenskaper. At han er en dyktig fisker, kan man forstå. Men hva er det som gjør at han overlever på den arenaen han nå opptrer i? Der opererer jo de mest lynskarpe og skolerte businessfolkene og juristene på markedet. Hvordan kan Røkke lykkes blant slike folk? Han må ha noe helt spesielt.

- Som for eksempel hva?

- Jeg tror det ligger i en viss ensretting. Ingen kan være god i alt. Røkke er totalt hengitt til én virksomhet: Å tjene penger. Da kan han ikke leve noe vanlig privatliv. Han må når som helst kunne reise hvor som helst. Han kommer neppe til å ta noen svangerskapspermisjon dersom det blir aktuelt. Det er dette som skiller de dyktigste fra de nest dyktigste. Røkke tar sjanser og setter en vanvittig vilje inn på å få til det han vil. Da tar han ingen hensyn.

- Tror du en mann som Røkke føler at han kan sette seg ut over loven, slik han for eksempel gjør når han kjører bil med omstridt sertifikat?

- Jeg tror han gir blaffen. Han er blitt litt for stor for sosialdemokratiet. Derfor blir han også motarbeidet, slik som i Storebrand-saken. Han truer Gutteklubben Grei.

- Er Røkke typisk for Norge anno 1997?

- Det gamle økonomiske nettverket i Norge er forvitret. Den gangen all kontroll lå innenfor landets grenser, var det enklere å holde indre disiplin. Med fri flyt av penger på det internasjonale markedet fins en haug med mulige alliansepartnere utenfor Norge. I tillegg har Oslo Børs gått fullstendig amok. Det er utrolig mye penger i omløp.

- Men Røkke var tidligere ute enn de fleste?

- Han har hatt flaks. Da hele Norge lå på rygg i 1991, tjente Røkke masse penger på fisk i Seattle. Han investerte og fikk full klaff. Det han ikke har fått vist ennå, er om han egner seg til å være rik i nedgangstider.

- Hva kan bli hans skjebne?

- Jeg tror han vil klare seg. Ellers er selvsagt stormannsgalskap en fare. Når du har kjøpt Aker, kan du ikke kjøpe noe mindre for å få samme kicket. «Heroin-effekten» gjelder i alle bransjer. Har du først kjøpt Aker, må du kjøpe Hydro neste gang.

- Han er blitt beskrevet som en askeladd. Men eventyrene forteller lite om hva Askeladden gjorde etter at eventyret var over?

- Om Røkke kan man i hvert fall si at han har vunnet halve kongeriket. Det som gjenstår, er vel egentlig en kongsdatter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!